Geluidadviseurs van Oranjewoud dragen bij aan verbetering leefkwaliteit langs A12

De oudste snelweg van ons land, de A12, loopt van Den Haag naar Zevenaar en verbindt de Randstad via Gouda, Utrecht en Arnhem met het Ruhrgebied in Duitsland. Het is één van de drukste snelwegen en één van de belangrijkste oost-west-verbindingen in Nederland. Nabij gelegen woningen ondervinden hinder van het wegverkeer. Rijkswaterstaat Oost-Nederland is van plan om de hinder voor woningen langs het traject Ede-Veenendaal aan te pakken door geluidwerende voorzieningen aan te brengen.

Oranjewoud heeft opdracht gekregen om 1700 woningen en 2 scholen te onderzoeken op de geluidbelasting op de gevel. Waar deze te hoog is wordt geadviseerd over de maatregelen die aan de woning moeten worden getroffen. Denk daarbij aan geluidwerend glas, het afdichten van kieren en dergelijke. Vervolgens wordt het werk aanbesteed en zien wij toe op de juiste uitvoering van de werkzaamheden door de aannemer. Ook het doen van controlemetingen behoort tot de werkzaamheden.

Aan deze omvangrijke klus, die 1,5 jaar duurt, werkt een team van akoestici van de businessgroep milieumanagement. Oranjewoud heeft 20 experts in dienst die zich continu bezig houden met het onderzoeken van geluidbelasting afkomstig van industrie of verkeer (rail en weg) en de wijze waarop deze hinder beperkt kan worden. Dit vraagt om een combinatie van technische, beleidsmatige en procedureel-juridische kennis.