Een veilige kijk op pijpleidingen
Volgend op de gasramp in Gellingen gaf de minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael aan het Crisiscentrum de opdracht om de bestaande elementen in de provinciale rampenplannen m.b.t. het vervoer via pijpleidingen te vergelijken en een noodplanstructuur te ontwikkelen in overleg met de provinciegouverneurs. Een werkgroep met vertegenwoordigers uit de federale en provinciale overheden en de exploitantenvereniging FETRAPI ontwikkelde een noodplanningsgids. Die gids licht de eigenheden van het risico "pijpleidingen" toe en wordt verdeeld aan alle bevoegde gemeentelijke, provinciale en federale overheden.

Op donderdag 12 juni 2008 organiseerde het Hoger Instituut voor de Noodplanning een infodag over het risico verbonden aan het vervoer van gevaarlijke stoffen door pijpleidingen. Er werden twee concrete werkinstrumenten voorgesteld die de noodplanning voor dit risico op gemeentelijk en provinciaal vlak moeten ondersteunen: een "noodplanningsgids Leidingen" en een digitale cartografie.

Ter verdere ondersteuning werd op basis van de gegevens van FETRAPI ook een digitale cartografie opgesteld die eveneens aan de gouverneurs ter beschikking wordt gesteld. Dit moet toelaten om de risico's inzake leidingen te identificeren op alle niveaus en de bijhorende noodplanning te ontwikkelen overeenkomstig het Koninklijk Besluit van 16/02/2006 betreffende de nood- en interventieplanning.

Op de infodag werd vooral de samenwerking tussen de overheden en exploitanten sterk benadrukt. In een gezamenlijke presentatie van het Crisiscentrum en FETRAPI werd het risico verbonden aan pijpleidingen en het belang van een vlotte samenwerking toegelicht. Vervolgens werd het risico gekaderd binnen de verplichtingen en aanbevelingen van het KB van 16/02/2006. Deze voorstelling liet heel wat ruimte tot bespreking met het publiek, dat voornamelijk uit vertegenwoordigers van de verschillende disciplines, provinciale veiligheidscellen en exploitanten was samengesteld. Tijdens de discussie werd de vraag gesteld op welke wijze concreet gewerkt kan worden rond het risico verbonden aan pijpleidingen. Daarbij werd vooral de noodzaak of de wenselijkheid tot een bijzonder noodplan besproken.

Tot slot werd de digitale cartografie op het vlak van pijpleidingen toegelicht. De deelnemers aan de infodag kregen de kans om middels interactieve demonstraties zelf de mogelijkheden te ontdekken.

Ook in de toekomst wil het Hoger Instituut voor de Noodplanning zich blijven inspannen om informatie en praktische werkinstrumenten aan te bieden. Deze informatiedag gaf dus perspectieven voor een productieve toekomst.

Noot voor de pers:
Perscontact: Peter Mertens, 0479 450 400