Ingezonden persbericht

Eindhoven, 12 juni 2008

Winnaars Be_challenged Award en Eindhoven Internet Award bekend

Maatschappelijk belang en originaliteit doorslaggevend in jury-oordeel

Wat hebben een medicijnlaboratorium, een openbare lichtroute en een glasvezelnet met elkaar gemeen? Deze innovatieve ICT toepassingen bleken op 12 juni alle drie goed voor een prijs. VP Microlab won de Be_challenged Award en LED Light Guide de Student_challenge. Henri Smits, initiatiefnemer van OnsNet Nuenen, nam de Eindhoven Internet Award in ontvangst. 'Maatschappelijk belang' en 'originaliteit' gaven de doorslag voor de jury.

'VP Microlab is een apparaat om op een nieuwe, slimme, snelle en eenvoudige manier medicijnen te ontwikkelen', aldus Jackie Schooleman, CEO van Virtual Proteins. Virtual Proteins, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, ontwierp het Microlab én de software die ervoor nodig is. De ambitie van de innovatieve onderneming is om binnen drie jaar van 10 naar 1000 microlabs wereldwijd te gaan. Juryvoorzitter Arjen de Koning roemde het product vanwege de mogelijkheden om met virtuele technieken het werkelijke effect van medicijnen te onderzoeken.

De jury wist vooraf niet welke inzendingen voor de Be_challenged Award of voor de Student-challenge Award waren en beoordeelde alle inzendingen aan de hand van dezelfde criteria. Het leuke is, dat Lisa opt Hof met haar LED Light Guide zo niet alleen de Student-challenge won, maar ook een tweede plaats scoorde in het algemene klassement. Ze eindigde op de tweede plaats, net onder de winnaar van de Be_challenged Award. 'Het is mooi om te zien dat Lisa als 21-jarige student het doorzettingsvermogen toont om dit concept te bedenken, uit te werken en partners te vinden. Ze staat nu op het punt om met bedrijven en de gemeente Eindhoven aan het uitrollen van dit product te werken', glundert een trotse De Koning.

Met LED Light Guide kun je verschillende routes hardlopen of wandelen door je eigen omgeving, zonder dat je een kaart op zak hoeft te hebben of de weg vooraf moet bepalen. Oplichtende lantaarnpalen wijzen je de weg. Elke keer wordt een andere route voor je 'uitgestippeld'. De geleverde prestaties zijn bij thuiskomst op te vragen via een speciale website.

Henri Smits, directeur van woningcorporatie Helpt Elkander, ontving de Eindhoven Internet Award uit handen van Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven en van Ben Waumans voorzitter van Digitale Stad Eindhoven. 'Het was een lange en hobbelige weg om 7.500 huurwoningen in Nuenen aan te sluiten op het glasvezelnet. Maar op die weg was elke mislukking een succes en verglazing van de regio breidt zich uit', aldus Van Gijzel. Smits kreeg de prijs, omdat hij met zijn corporatie de basis legde voor de invoering van het glasvezelnet in Nuenen, dat OnsNet Nuenen uiteindelijk realiseerde. Daarmee vervulde Smits een baanbrekende rol bij de introductie van glasvezelnetten in Zuidoost-Brabant. Breedbandinternet en andere breedbanddiensten werden daardoor beschikbaar voor niet zakelijk gebruik. Bijvoorbeeld door burgers en maatschappelijke organisaties.

Over de Be_challenged Award

De Be_challenged Award is een initiatief van Be_linked by Brainport, Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, Fontys Hogescholen, Kamer van Koophandel, Provincie Noord-Brabant, Syntens en TU/e. Samen willen zij innovatie en ondernemerschap in de Brainport-regio stimuleren. Ook biedt de award kandidaten een waardevol podium om zich te profileren bij toekomstige klanten, partners en financiers. De Be-challenged Award werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Nieuw dit jaar is de Student_challenge Award voor studenten die een stap naar het ondernemerschap willen maken.

Over Eindhoven Internet Award

De Eindhoven Internet Award is een door Digitale Stad Eindhoven (DSE) en gemeente Eindhoven gezamenlijk ingestelde prijs. Deze wordt driejaarlijks toegekend aan een organisatie, vereniging, instelling, groep mensen of persoon die zich in bijzondere mate heeft ingezet om internet beter en/of makkelijker toegankelijk te maken voor burgers en non-profitorganisaties.

Over Brainport

Brainport is, als spil van een netwerk dat zich over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen uitstrekt, een Europese toptechnologieregio van formaat. Zuid-Oost Nederland, met Brainport als kern, levert een bijdrage van 17% aan het Bruto Nationaal Product. Brainport vormt daarmee een belangrijke pijler van de Nederlandse economie, naast Rotterdam (Seaport) en Schiphol (Airport). Bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid werken nauw samen om de internationale concurrentiepositie van Brainport verder te versterken. Samen ontwikkelden zij het koersprogramma: 'Brainport Navigator 2013; Lissabon voorbij!'. Binnen dit programma worden projecten ontwikkeld voor en door ondernemers, in de gebieden 'People', 'Technology', 'Business' en 'Basics'. Met een gunstig ondernemersklimaat tot gevolg. Niet alleen voor grote internationale bedrijven, in de speerpuntsectoren High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf.

## Einde bericht ##


Ingezonden persbericht