KNHS


60e CHIO Rotterdam in Olympische sferen
12 juni 2008
Anky start op CHIO

ROTTERDAM Met nog minder dan twee maanden te gaan voor de Olympische Spelen, is het jubilerende CHIO Rotterdam, dat volgende week woensdag van start gaat, voor veel nationale én internationale ruiters het laatste selectiemoment voor een ticket naar China. In zowel de Samsung Super League springen als de landenwedstrijd dressuur komt de wereldtop van 18 tot en met 22 juni in actie in het Kralingse Bos.

Dressuur
Voor de dressuurruiters is Rotterdam het laatste observatiemoment voor de Olympische Spelen. Op zondag 22 juni maken teammanager Mariëtte Sanders en teamtrainer Sjef Janssen hun team bekend voor de Olympische Spelen. Het Olympisch team bestaat uit drie ruiters en een reservecombinatie.

In de landenwedstrijd in Rotterdam (donderdag 19 juni) gaan van start: Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival, Anky van Grunsven (Erp) met IPS Salinero, Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas Sunrise en Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine. De overige ruiters die nog kans maken op een teamplek starten op woensdag 18 juni in de nationale Grand Prix onder gelijke omstandigheden en onder het oog van dezelfde Olympische juryleden.

Olympisch kaderlid Stéphanie Peters (Roermond) heeft zich vanwege droevige familieomstandigheden donderdag helaas af moeten melden voor Rotterdam. Ook Laurens van Lieren (Rijswijk) en Kirsten Beckers (s Gravendeel) zullen helaas ontbreken op de startlijst. De blessure die Hexagons Ollright van Laurens van Lieren tijdens Outdoor Gelderland opliep, is nog niet voldoende hersteld om van start te kunnen gaan. Kirsten Beckers heeft Broere Jazz nog niet in voldoende wedstrijdconditie om een topprestatie neer te kunnen zetten. Marlies van Baalen gaat in ieder geval van start, maar of dit met BMC Kigali of BMC Phoebe zal zijn, is nog niet duidelijk. Van Baalen heeft Kigali na een lichte hoefkneuzing weer in training, maar de vraag is of hij op tijd in conditie is om van start te kunnen gaan.

In totaal gaan zeven landen van start in de landenwedstrijd. Ook voor veel internationale dressuurruiters is het CHIO het laatste selectiemoment voor de Olympische Spelen. De beste twaalf ruiters uit de Grand Prix van de landenwedstrijd rijden op zaterdagavond 21 juni de kür op muziek. De overigen rijden hun kür op muziek op vrijdagavond 20 juni.

Springen
Bondscoach Rob Ehrens heeft voor de Samsung Super League (vrijdagmiddag 20 juni) gekozen voor Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blauwendraad's O'Brien, Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpapillon Armanie, Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS, Piet Raijmakers sr. (Asten) met Van Schijndel's Rascin en Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Oliver Q. Van dit vijftal kiest Ehrens in Rotterdam de beste vier combinaties uit. Ehrens zal er uiteraard alles aan doen om de leidende positie die Nederland inneemt in de Samsung Super League in Rotterdam vast te houden.

Veel topspringruiters gebruiken Rotterdam in de voorbereiding naar de Olympische Spelen. Vijf rubrieken tellen voor de worldranking springen en het prijzengeld is hoog voor de springruiters: 400.000 euro. Hierdoor is een groot gedeelte van de wereldtop aanwezig, waaronder heersend Europees kampioen Meredith Michaels Beerbaum (GER) en heersend Wereldkampioen Jos Lansink (BEL).

Jeugd
Voor de jeugd is in Rotterdam ook volop ruimte met op woensdag de finale van de KNHS-CHIO cup voor de junioren (14-18 jaar) en de young riders (16 21 jaar). Ook voor de jeugd is Rotterdam het laatste selectiemoment. Op de zaterdag van het CHIO maakt bondscoach Tineke Bartels haar teams bekend voor de Europese Kampioenschappen Dressuur Junioren en Young Riders die in juli in Portugal plaatsvinden. Verder staat in Rotterdam op vrijdag de Rabo Fututre Test voor talenten tot en met 25 jaar op het programma.

Toekomst
Met een prijzengeld van in totaal 520.000 euro, all-weather bodems in alle ringen en een ambitieus plan voor de toekomst, is het CHIO Rotterdam er klaar voor om volgende week de wereldtop te ontvangen, liet CHIO-voorzitter Frans Lavooij donderdag tijdens de persconferentie weten.

Lavooij kijkt echter ook verder dan volgende week. Naast de vijf wedstrijddagen willen wij inzetten om naast het KNHS-centrum in Ermelo een tweede hippisch instituut te worden voor topsport en breedtesport op internationaal, nationaal en regionaal niveau. "Daarbij is verbetering van de infrastructuur erg belangrijk en wordt met de gemeente Rotterdam momenteel overleg gevoerd over nieuwe permanente voorzieningen waarbij we denken aan vaste tribunes, stallen, kantoren en skyboxen" aldus de voorzitter van het CHIO.