PERSUITNODIGING Monumentaal hofje Delft in ere hersteld

10/06/2008 08:46

Stichting Vestia Groep

In 2007 hebben Vestia Delft en de gemeente Delft het startsein gegeven om de verwaarloosde binnentuin van het monumentale Hofje van Pauw in Delft op te knappen. Hovenier van der Heijden heeft de opknapbeurt op zich genomen en het resultaat mag er wezen. In het hofje wonen mensen met een verstandelijke beperking, onder leiding van stichting Ipse. Sinds eind 2007 kunnen zij genieten van de nieuwe tuin. Nu alles in bloei staat, is het tijd voor een tuinfeestje waarbij de bewoners zelf in 'de bediening' staan.

Het hofje

Het Hofje van Pauw is in 1707 gebouwd en dankt zijn bestaan aan Elisabeth Pauw. Zij was de dochter van de burgemeester van Delft. Elisabeth bepaalde per testament dat van haar nalatenschap een hofje gebouwd moest worden voor 'arme en behoeftige personen'. De bewoners van dit hofje verbouwden zelf hun groente en fruit en ontvingen jaarlijks een uitkering in de vorm van boter en turf. Maar dit werd in 1810 afgeschaft. Na de Tweede Wereldoorlog was het hofje erg verwaarloosd en is het lange tijd onbewoonbaar geweest. Van 1945 tot 1952 is het hofje grootscheeps gerenoveerd.

Over Vestia

Vestia Delft is één van de dertien Vestia-corporaties. Vestia biedt woonservice aan de bewoners van zo'n kleine 72.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe het bedrijf haar maatschappelijke taak vervult. Vestia werkt volgens het concern-model. De 13 corporaties en de 4 vakbedrijven vormen de pijlers van het concern, waar in totaal 900 mensen werken.

Over Ipse

Ipse is een organisatie die zorg en dienstverlening biedt aan ruim 2600 mensen met een verstandelijke beperking op 120 locaties in Zuid-Holland. Het Hofje van Pauw maakt deel uit van Stichting Ipse in Delft, ook bekend van Arbeidscentrum de Ruimte, woon- en dagbestedingslocatie Paardenmarkt, Kinderdienstencentrum KIND?, Dagcentra Willem Felsoord en Westhoek.