Bedrijfsfraude drastisch terug te dringen met synthetisch DNA

12/06/2008 05:30

Creative Venue BV

Eén op vijf daders interne diefstal komt uit hoogste management

Beveiliger Trigion zet synthetisch DNA in tegen bedrijfsfraude

Eén op de twee bedrijven in Nederland is het slachtoffer van fraude, zoals interne diefstal. In de helft van alle gevallen komt de dader uit het bedrijf zelf; een op de vijf daders komt zelfs uit het hoogste management. De directe schade en de afhandeling van de fraude kost het bedrijfsleven ruim een half miljard euro per jaar. Het Schiedamse beveiligingsbedrijf Trigion gaat in de strijd tegen interne diefstal 'synthetisch DNA' inzetten. Met synthetisch DNA kan bijvoorbeeld hardware zoals laptops en flatscreens eenvoudig worden gemarkeerd met een onuitwisbare unieke code. Dit is een goedkope en afschrikwekkende methode om spullen te beveiligen tegen diefstal. Het aantal interne diefstallen zal hierdoor naar verwachting met meer dan de helft kunnen worden teruggedrongen.

Synthetisch DNA

Het synthetisch DNA is ontwikkeld door SelectaDNA(R), waarmee Trigion een strategische alliantie is aangegaan. SelectaDNA is een voor het blote oog vrijwel onzichtbare vloeistof of gel met zogenoemde microdots. De vloeistof en de microdots hebben allebei een unieke code. De vloeistof licht op onder UV-licht en de code op de microdots is dan direct afleesbaar met een speciale loep. Daardoor kan eenvoudig onmiddellijk worden vastgesteld of goederen zijn gemarkeerd - en of ze eventueel gestolen zijn. Het synthetisch DNA is nauwelijks te verwijderen en waar nodig kunnen zelfs de geringste sporen van de vloeistof in een laboratorium worden uitgelezen. Alleen de politie heeft voor opsporingsdoeleinden toegang tot de online in een beveiligde database geregistreerde unieke code. Deze werkwijze maakt een snelle aangifte, teruggave van gestolen spullen en een makkelijker veroordeling van de dader mogelijk. Erasmus Universiteit Rotterdam is de eerste grote instelling die SelectaDNA in gaat zetten. De universiteit is voor een breed publiek toegankelijk en wil op deze manier diefstallen van buitenaf tegengaan. Ook andere bedrijven en MKB tonen grote belangstelling. "Dit is een geavanceerd en toch goedkoop initiatief. Eigenlijk zouden alle bedrijven in Nederland zich er tegen diefstal mee moeten wapenen", aldus Loek Hermans, voorzitter MKB Nederland.

Afschrikwekkend

Trigion ziet brede toepassingsmogelijkheden voor het synthetisch DNA. Directielid Richard Franken: "We staan er elke keer weer versteld van hoeveel hardware zoals laptops, flatscreens en printers er wordt gestolen. Maar denk ook aan dure grondstoffen, zoals lood en koper - of alledaagse zaken zoals printerpapier en folies met pakken koffie." Hij verwacht veel van de afschrikkende werking van het synthetisch DNA: "Bedrijven die hun spullen er mee labelen, zullen dit onder andere met waarschuwingsbordjes duidelijk aan de buitenwereld en hun eigen mensen communiceren. Wie desondanks bijvoorbeeld een gemarkeerd pak kopieerpapier meeneemt, heeft een slecht verhaal als hij gesnapt wordt. Dit zal de bewijslast aanmerkelijk vereenvoudigen en we verwachten dan ook dat meer bedrijven aangifte zullen gaan doen." Trigion gaat SelectaDNA aanbieden aan al haar klanten, waaronder Erasmus Universiteit Rotterdam.

Gelegenheid maakt de dief

Volgens Trigion is er bij veel ondernemers nog onvoldoende security awareness. Franken: "Ruim 60 procent van de bedrijven doet iets aan diefstalpreventie. Denk daarbij aan beveiligingscamera's, bewaking of detectiepoortjes. Maar bedrijfsfraude kan alleen effectief worden ingedamd als alle maatregelen goed doordacht met elkaar samenhangen. Als je bijvoorbeeld een camera ophangt, moet je niet vergeten onder de aandacht te brengen waaróm je dat doet." In de praktijk worden fraudegevallen vaak met de mantel der liefde bedekt en wordt er geen aangifte gedaan. "Daarmee geef je natuurlijk een verkeerd signaal", vindt Franken. "Gelegenheid maakt de dief. Het is een bekend gegeven dat fraudeurs klein beginnen en groot eindigen. Met SelectaDNA roepen we dat een halt toe en zullen potentiële fraudeurs zich voortaan twee keer bedenken."

Meer aangiftes

In het onderzoeksrapport Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven dat minister Hirsch Ballin van Justitie onlangs aan de voorzitter van de Tweede Kamer aanbood, staat dat vergeleken met voorgaande jaren sprake is van een daling van het percentage bedrijven dat aangeeft dat criminaliteit een probleem is. Uit onderzoek naar bedrijfsdiefstal van TNS NIPO blijkt echter dat 42% van alle bedrijven na een interne bedrijfsdiefstal geen aangifte doet bij de politie. Een derde geeft aan dit niet te doen omdat de zaken juridisch niet hard te maken zijn. Begin 2007 hebben werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, het Openbaar Ministerie en de Raad van Hoofdcommissarissen een convenant gesloten over een gezamenlijke aanpak van interne criminaliteit. Politie en OM zullen aangiftes van bedrijven die zelf veel doen om interne criminaliteit te voorkomen, met voorrang behandelen ten opzichte van bedrijven die geen maatregelen hebben genomen.

Trigion is de grootste beveiligingsorganisatie van Nederland. Met ruim 7.500 medewerkers en een diversiteit aan producten en diensten is Trigion het meest complete beveiligingsbedrijf van Nederland. Trigion is onderdeel van Facilicom Services Group in Schiedam.

SelectaDNA is een product van handels- en investeringsmaatschappij Rhine Consulting Group (RCG), dat activiteiten ontwikkelt met raakvlakken aan zintuigen en techniek. RCG en Trigion zijn een strategische alliantie aangegaan. De focus van Trigion zal binnen deze alliantie liggen op de zakelijke markt. RCG richt haar activiteiten op gemeenten, woningcorporaties en particulieren. www.selecta-dna.nl





http://www.trigion.nl