Gerechtelijke organisatie

Buschauffeurs mogen niet staken in spits

Groningen, 12 juni 2008 - Van 12 juni tot 12 augustus mogen buschauffeurs niet staken tijdens de spits in de drie Noordelijke provincies. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Groningen beslist in het kort geding dat de Provincie Groningen, Drenthe en Friesland en reizigersorganisatie Rover tegen de busmaatschappijen Arriva, Connexxion en de vakbonden had aangespannen.

Tot de spits rekent de rechter de periode tussen zeven en negen uur 's ochtends en van vier uur 's middags tot zeven uur 's avonds. Houden de buschauffeurs en de bonden zich niet aan dit verbod, dan geldt een dwangsom van 10.000 euro per dag, tot een maximum van 200.000 euro.

Volgens de rechtbank is er maatschappelijke schade ontstaan door de algehele staking. Hoewel staken een grondrecht is, is de rechtbank van oordeel dat het staken niet meer in redelijke verhouding staat tot de dagelijkse overlast ervan.

Werkgevers in het openbaar vervoer en de bonden onderhandelen over een nieuwe CAO voor het openbaar vervoer, maar komen daar niet uit. Werknemers hadden vanaf 1 juni 2008 hun werk volledig neergelegd.

LJ Nummer

BD3691

Bron: Rechtbank Groningen Datum actualiteit: 12 juni 2008