Provincie Noord-Holland

Ontheffing vangen Texelse ganzen houdt stand

11-6-2008

De provincie Noord-Holland heeft terecht een ontheffing verleend voor het vangen en doden van grauwe ganzen op Texel. Dat is het oordeel van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Haarlem.

De uitspraak volgde twee dagen na de zitting op 9 juni.

De provincie kan ontheffingen verlenen op de Flora- en faunawet, die is gericht op de bescherming van wilde dieren en planten, maar in bepaalde situaties en onder bepaalde voorwaarden verjagen of doden toestaat. Dit is een wettelijke taak. De wet verplicht de provincie ook te zorgen dat schade zoveel mogelijk wordt voorkomen, anders krijgen agrariërs deze niet vergoed van het Faunafonds. De gemeente Texel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LTO Noord en de Agrarische Natuurvereniging De Lieuw hadden de provincie toestemming gevraagd voor het vangen en doden van grauwe ganzen op Texel in de periode 2 tot en met 30 juni 2008. De provincie is terughoudend in het toestaan van het doden van dieren, maar vanwege de ernst van de ganzenproblematiek op het eiland acht de provincie deze actie geoorloofd.

Uitspraak rechter

De rechter wees het door de Faunabescherming ingediende verzoek om een voorlopige voorziening van de hand. Daarmee is de schorsing, die de rechter op 2 juni had opgelegd, opgeheven. De volledige argumentatie van de rechter is nog niet vrijgegeven, die volgt over uiterlijk twee weken. Door de uitspraak van de rechter kunnen de geplande acties van de gemeente, de terreinbeherende organisaties en de agrarische belangengroepen doorgang vinden.

Probleem

Op Texel bevinden zich s zomers tussen de 7.000 en de 10.000 ganzen. In de winter verdubbelt dat aantal door de komst van overwinterende ganzen. Jaarlijks groeit de populatie met meer dan 20 procent. Op het eiland zitten geen vossen of andere natuurlijke vijanden van de gans. Onderzoek van de Vereniging Vogelonderzoek Nederland heeft aangetoond dat het behandelen van eieren (schudden, prikken, etc.) alleen helaas niet afdoende is om een ganzenpopulatie terug te dringen.

Schade

De grauwe gans veroorzaakt grote schade aan landbouwgewassen op het eiland ( 91.000 in 2007). Een grauwe gans eet per dag meer dan een halve kilo voedsel. Ook de (overige) natuur moet het ontgelden. Natuurmonumenten beheert op Texel botanische graslanden met veel bijzondere beschermde orchideeënsoorten. Dit zijn de zogenaamde Harlekijngraslanden, die verder nergens ter wereld voorkomen. De ganzen vreten daar totale orchideeënsoorten weg, waarna kaal land overblijft. Dat heeft weer een negatief gevolg voor de stand van de eveneens beschermde weidevogelsoorten, die door het verdwijnen van de polletjes en de onrust door de ganzen geen broedgebied meer hebben.

De ganzen eten ook het riet aan de oevers, waardoor rietvogels als de kleine karekiet en de roerdomp steeds slechter een broedplaats vinden.

Nieuwsredactie

pleitnota provincie (download)

Uitspraak voorzieningenrechter Haarlem (download)