Provincie Noord-Holland

Datum

11-6-2008

Onderwerp

Jaarverslagen OV-taxi 2007


De jaarverslagen 2007 van de OV-Taxi bevestigen het beeld dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben van de kwaliteit van deze openbaarvervoersvorm. Deze is lager dan in de contracten vastgelegd. Naar aanleiding van de uitkomsten van een door Provinciale Staten uitgevoerd onderzoek in 2007 zijn door GS al een aantal maatregelen voor de verbetering genomen. De huidige busstaking vergroot momenteel de druk op de OV-Taxi.

Uit de jaarverslagen over 2007 blijkt dat, ondanks een afname van het totaal aantal reizigers, in geen van de drie regios de voorgeschreven 92% tijdig uitgevoerde ritten is gehaald. In Noord-Holland-Noord is het percentage 87,6%, in Zuid-Kennemerland/IJmond 86% en in de Gooi en Vechtstreek 87,4%. Als belangrijkste oorzaken voor het niet halen van de stiptheidsnorm worden de verkeersdrukte en het tekort aan chauffeurs genoemd.

De jaarverslagen bevestigen de uitkomsten van een onderzoek dat in december 2007 door de PS-werkgroep Onafhankelijk Onderzoek OV-Taxi aan GS is aangeboden. In april 2008 hebben GS verbetervoorstellen gedaan om de kwaliteit van de OV-Taxiritten te verbeteren, o.a.:
* Door het invoeren van een maximum aantal ritten per tijdsblok een reëlere planning maken

* Reizigers stimuleren zo tijdig mogelijk te boeken en spitstijden zoveel mogelijk te vermijden

* Aanbieden van alternatieve vertrektijden om ritten beter te spreiden of juist te combineren

* Taxipoints plaatsen bij regionale ziekenhuizen
* Verduidelijking van de spelregels

De OV-Taxi wordt vooral gebruikt door mensen met een Wmo-indicatie. De uitvoering van de Wmo ligt bij de gemeenten. Bovenstaande voorstellen moeten daarom eerst door de gemeenten worden goedgekeurd voordat zij in uitvoering kunnen worden genomen.

De jaarverslagen vindt u hieronder.

OV-Taxi Gooi en Vechtstreek 2007 (download)

OV-Taxi Noord-Holland Noord 2007 (download)

OV-Taxi Zuid-Kennemerland / IJmond 2007 (download)