Nr. 104
12 juni 2008
Rotterdam presenteert plan om komst Midden en Oost-Europeanen in goede banen te leiden
"Nederland moet er eerst voor zorgen dat haar huis op orde is voordat zij haar gasten ontvangt", stelt wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) naar aanleiding van de vandaag gepresenteerde nota "Migratie in goede banen: de Rotterdamse inzet". In deze nota geeft Rotterdam haar visie over de komst van arbeidsmigranten uit Midden en Oost Europa en de maatregelen die de stad neemt om deze instroom in goede banen te leiden. De Rotterdamse inzet richt zich op goede huisvesting, behoorlijke werkomstandigheden en mogelijkheden voor inburgering en integratie. Misstanden in de huisvesting en arbeidsomstandigheden zijn onaanvaardbaar voor de gemeente en daarom blijft er een zwaar accent op handhaving. Wethouders Karakus (wonen) en Schrijer (werk) doen opnieuw een klemmend beroep op het Rijk om de tewerkstellingsvergunning voor Roemenen en Bulgaren te handhaven. 'In Rotterdam hebben we nu alles op orde. Als de tewerkstellingsvergunning wordt opgeheven, dan is het voor ons dweilen met de kraan open,' aldus Hamit Karakus.
Actieve spreiding
Om overbewoning tegen te gaan en kwetsbare wijken te ontzien gaat de gemeente een actief spreidingsbeleid voeren. In deze wijken mogen voortaan niet meer dan twee mensen met verschillende achternamen op één adres wonen. Daarnaast gaat de gemeente in eerste instantie huisvesting faciliteren voor MOE-landers die in Rotterdam zelf werkzaam zijn. Van regiogemeenten wordt verwacht dat zij hun verantwoordelijkheid nemen voor de mensen die in hun gemeenten werkzaam zijn.
Samen met woningcorporaties ontwikkelt de gemeente een nieuw tijdelijk huisvestingssysteem. Dit houdt in dat slooppanden en kantoorgebouwen geschikt gemaakt worden voor tijdelijke bewoning. Om illegale huisvesting tegen te gaan wordt nog steviger ingezet op handhaving. Het kabinet heeft onlangs op aandringen van Rotterdam de huisvestingswet per 2008 aangepast, waardoor handhavingsteams bij het aantreffen van illegale bewoning huisjesmelkers direct een boete op kunnen leggen.
Rotterdams Convenant
Met werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties en vertegenwoordigers uit de uitzendbranche wordt binnenkort een convenant gesloten om misstanden in de huisvesting en arbeidsomstandigheden te voorkomen. De gemeente Rotterdam biedt de betrokken partijen voorzieningen op o.a. huisvesting en vragen van de brancheorganisaties en werkgevers te werken met bonafide bureau's die onze regels naleven, de Nederlandse taal bevorderen en ook Rotterdamse werkzoekenden werk bieden.
Een belangrijk onderdeel van het convenant is dat uitzendbureaus en werkgevers hun werknemers goed voorlichten over rechten, plichten, (gezondheids)voorzieningen en hen stimuleren om een inburgeringscursus te volgen. Veel MOE-landers leven vrij geïsoleerd en zijn niet geneigd om Nederlands te leren. Ondanks dat inburgering niet verplicht is voor EU-ingezetenen acht Rotterdam dit wel van belang om toekomstige problemen te voorkomen. De gemeente zal ook zelf zoveel mogelijk contact zoeken met de doelgroep via sociale structuren, zoals de Poolse kerk en de supermarkten. Er zijn hiervoor Poolse medewerkers aangetrokken die actief MOE-landers benaderen om een inburgeringscursus te volgen.
Tewerkstellingsvergunning Roemenen
Arbeidsmigranten uit Europa hoeven zich niet in te schrijven in de Gemeentelijke Basisadministratie. Dat maakt het werkelijke aantal MOE-landers dat in Nederland en Rotterdam verblijft moeilijk te bepalen. In Rotterdam is het aantal officiële inschrijvingen gestegen van 2171 in 2007 naar 4.683 in 2008. Het werkelijke aantal MOE-landers wordt geschat op 15.000. Deze schatting wordt bevestigd door recent uitgevoerd onderzoek van het Risbo. Het vervallen van de tewerkstellingsvergunning voor Roemen en Bulgaren per 1 januari 2009 zal naar verwachting een nieuwe grote toestroom als gevolg hebben. Dit vermoeden wordt versterkt door het feit dat Duitsland heeft besloten de tewerkstellingsvergunning wel te handhaven. Rotterdam doet dan ook een klemmend beroep op het Rijk om de tewerkstellingsvergunning ook in Nederland te handhaven
Halfjaarlijkse monitor
Om grip te houden op de instroom en de (maatschappelijke) gevolgen zal een halfjaarlijkse monitor bijgehouden worden. Hierin wordt een actuele stand van zaken gegeven en worden relevante landelijke en internationale ontwikkelingen gesignaleerd.
Noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam