Gemeente Den Haag

Persbericht gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling Den Haag, dinsdag 10 juni 2008

Seminar ICT-netwerken voor visueel gehandicapten op donderdag 12 juni Haagse Smartline vergroot mobiliteit minder validen

Hierbij nodigen we u uit voor het seminar de Haagse Smartline, dat de gemeente Den Haag op donderdag 12 juni aanstaande organiseert. Tijdens het seminar geven we meer informatie over de diverse innovatieve diensten, gebaseerd op ICT-ontwikke-lingen, die de gemeente aanbiedt voor visueel gehandicapten. s Middags is er een praktijkdemonstratie, waarbij een aantal mensen met een handicap de Smartline daadwerkelijk gaan testen. Via mobiele telefoon en gps kunnen blinden en slecht-zienden voortaan zelfstandig een route door de stad lopen en informatie krijgen over onder andere de omgeving en het openbaar vervoer. Nederland telt momenteel zon 700.000 blinden en slechtzienden.

De Smartline is een fysiek ICT-netwerk in de straat, dat loopt van het Haagse Centraal Station naar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hierbij kan men zelf bepalen hoe gedetailleerd de informatie is die men krijgt. Dit kan variëren van basisinformatie over de gebouwen die men passeert (Als u hier rechtdoor gaat, komt u bij het stadhuis) tot uitgebreidere informatie over de toegankelijkheid van gebouwen, winkels die men onderweg passeert en aansluitingen op het openbaar vervoer. Het doel van deze voorziening is Den Haag toegankelijker te maken voor visueel gehandicapten en bezoekers uit binnen- en buitenland op een gastvrije manier te onthalen.

Den Haag is de enige Nederlandse stad en één van de acht Europese steden, die meedoet aan het EU-project ASK-IT. Dit project heeft als doel diensten te ontwikkelen met een ICT-component, zodat mensen met een beperkte mobiliteit zich makkelijker en onafhankelijker in het openbaar kunnen bewegen. Het seminar op 12 juni duurt van 9:30 uur tot 15:30 uur en vindt plaats in de foyer van het Stadhuis (Spui 70).

Samenwerking met diverse partners
Den Haag werkt voor dit project samen met diverse partners, waaronder de Technische Universiteit (TU) Delft en ICT-bedrijf ConnexIP. Het ICT-bedrijf levert de techniek, de TU is verantwoordelijk voor de diverse (technische) testen en evaluaties. Beide partners geven gedurende het seminar meer informatie over het project en gaan nader in op hun ervaringen en bevindingen. Het gehele project vindt plaats met EU-subsidie.

We stellen het op prijs als u ons vooraf laat weten bij dit seminar en de praktijk-demonstratie aanwezig te willen zijn.


---
Noot voor de redactie,