Ingezonden persbericht

Theaterfestival de Parade dit jaar extra lang
Rondreizend festival blijft week langer in Utrecht

Donderdag 12 juni begint de Parade in Rotterdam, een week eerder dan voorafgaande jaren. Daarna reist het festival door naar Den Haag en gaat vervolgens naar Utrecht. De Parade programmeert meer voorstellingen in Utrecht waardoor het festival voor het eerst zeventien dagen in het Moreelsepark staat. Zoals ieder jaar sluit de tournee af in Amsterdam.
Met 67 verschillende voorstellingen, een uitgebreide Kinderparade en iedere avond live muziek is er op de Parade voor iedere bezoeker wat wils.

Beleef de Parade op vijf meter hoogte
In Rotterdam speelt de Parade nog meer in op de heersende en initiërende cultuur van de stad en is er extra aandacht voor de locatie. In samenwerking met het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) en de Rotterdamse kunstenaarsgroep Observatorium wordt om het Paradeterrein heen een vijf meter hoge straat aangelegd. Vanaf deze promenade heeft men uitzicht op het Paradeterrein en op de stad. In het NAi staat daarnaast een aantal Parade-voorstellingen geprogrammeerd.
De Parade werkt ook samen met het Erasmus MC Rotterdam. In een eigen paviljoen is in alle steden de voorstelling seXY Chromosomen te zien. In navolging van vorig jaar wordt ook de samenwerking met Poetry International voortgezet. Geheel nieuw is het initiatief van Kosmopolis Rotterdam (multimediaal platform dat kunst en cultuur inzet voor de dialoog tussen bevolkingsgroepen), de Rotterdamse Schouwburg, Studio AZIZ en de Parade om als afsluiting van de manifestatie Slapen met de buren op zondag 22 juni te komen ontbijten met de buren. Daarnaast staan op de Parade verschillende Rotterdamse artiesten en gezelschappen waaronder Hotel Modern en Het Waterhuis.

Publiek in 360 graden filmprojectie
Dit jaar is er veel aandacht voor dans op de Parade met voorstellingen van Dansgroep Kristina de Châtel, Conny Janssen Danst, David Middendorp, anoukvandijk dc, Ballet met Van Leth en 2moveDanceCompany.
Ook muziek is in het theater volop aanwezig. Zo geven o.a. Spinvis, Charlie Dée en Hallo Venray concerten in een huiskamersetting (Fine Fine Music), maakt Wilfried de Jong een voorstelling begeleid door Ocobar (huisband van Holland Sport) en is in de voorstelling Celluloid Fever: The Goddess (Paradiso Melkweg Productiehuis) een spectaculaire mix van 360 graden filmprojectie, theater en livemuziek van Coparck te zien. Ellen ten Damme maakt op gedichten van schrijver Ilja Leonard Pfeiffer voor het eerst een Nederlandstalig muziekprogramma en Bob Fosko zingt truckersliederen, samen met Ricky Koole, Frank Lammers (Den Haag en Amsterdam) en Beppe Costa (Utrecht).
Iedere avond is er live muziek in de Orangerie en Café Correct, met bands als Fixkes, Carlama Orkestar, Denvis and the Realdeal, Moss, Pierre van Duyl en Steye.
Voor filmliefhebbers heeft de Parade in samenwerking met de Volkskrant en het Nederlands Film Festival een aantal korte films geselecteerd welke te zien zijn in het Lightbuilding, de lichtste bioscoop van Nederland.

Speciale samenwerkingen
De Parade verrast dit jaar de bezoeker met unieke en speciale gelegenheidsgezelschappen. Zo vormen kleinkunstenaar Remko Vrijdag (Vliegende Panters) en violist/componist Micha Molthoff een 'tweemansvreemdelingenlegioen' en Marjan Luif (Koefnoen) en Marcel Musters (Hertenkamp) staan samen op de planken als An en Ergün. De Feestcommissie wordt gevormd door o.a. Rixt Leddy en Jeroen van Venrooij in de regie van Saskia Temmink en Thomas de Bres. TEATRO en de Achterbankgeneratie (Gijs Naber, Servé Hermans, Tibor Lukács e.a.) bundelen hun krachten in Depressie waarmee Marcus Azzini als regisseur van TEATRO op de Parade groots afscheid neemt.

De voorstellingen op de Parade variëren van drie tot veertig minuten. Op de Parade in Utrecht en Amsterdam worden in de weekenden een aantal voorstellingen en live muziekoptredens toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden.

Voor jonge bezoekers is er vanaf iedere eerste zaterdag van de stad een uitgebreide Kinderparade.

Tournee Parade 2008:
12 juni - 22 juni Rotterdam, Museumpark (in en rondom het NAi)
27 juni - 6 juli Den Haag, Westbroekpark
11 - 27 juli Utrecht, Moreelsepark
1 - 17 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark

---