Ingezonden persbericht

Koning verlaat paleis

De voormalige koning Gyanendra van de republiek Nepal sprak op woensdagavond 11 Juni tijdens een dertien minuten durende persconferentie de afscheidswoorden: "I accept the May 28 declaration of the republic and pledge to cooperate for peace, progress and independence of the country."

--- De persconferentie ---

Gyanendra zat achter een tafeltje in een propvolle zaal van het Narayanhiti paleis. Het was dringen - zie ook het verslag van de BBC correspondent die bijna werd platgedrukt.
De gewezen vorst kon zich nauwelijks verstaanbaar maken in de lawaaierige menigte, temeer daar de geluidsinstallatie naar goed Nepalees gebruik af en toe uitviel.

Over zijn 'coupe' in Februari 2005 verklaarde Gyanendra dat hij als toenmalig regeringsleider geen ander motief had dan "to establish peace, strengthen democracy and work for the betterment of the citizens. But I admit that those efforts for peace could not be successful. What happened thereafter is all too known."
Zijn korte, autocratisch getinte regeerperiode kwam tot een einde tijdens een volksopstand in April 2006 waarna hij zijn handdoek in de ring gooide.

Gyanendra maakte ook duidelijk dat hij niet van plan was te emigreren en ontkende dat hij zijn bezittingen naar het buitenland zou smokkelen: "Whatever property I own is in Nepal. I hope my right to keep property will be protected." De kroon en de scepter had hij eerder al aan de regering overhandigd.

Na de persconferentie vertrok hij samen met zijn vrouw naar een buitenhuis in het bos van Nagarjuna, waar hij van de regering 'for the time being' mag verblijven.

Fotobijschriften:

Op weg naar zijn nieuwe huis ...

... in Nagarjuna.

Zie hier de beelden van de persconferentie: http://www.nepalnews.com/archive/2008/jun/jun11/news15.php

Lees hier het verslag van de BBC correspondent in Nepal http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7449620.stm

Vorige nieuwsbrieven: zie het Nepal Nieuws Archief http://www.nepal.nl/nieuws.htm
Informatie: nieuws@nepal.nl