Dexia Bank

P E R S B E R I C H T

Open kantoorconcept bij Dexia

Nieuwe cliëntenbenadering past in filosofie van bankieren op lange termijn

Brussel, 12 juni 2008 (2 blz.) - Dexia Bank België lanceert een nieuw concept voor haar bankkantoren in België. Daarmee zet de bank een nieuwe stap in de richting van een nog sterker gepersonaliseerde cliëntenbenadering. De belangrijkste nieuwigheid in het concept is dat het loket verdwijnt en plaats maakt voor een open inforuimte, waar cliënten met courante vragen worden verdergeholpen door kantoormedewerkers. Voor dagdagelijkse verrichtingen, inclusief stortingen, kunnen cliënten terecht in een vernieuwde Self-Service Zone, met nieuwe en performante bankautomaten. Het open kantoorconcept kadert in de strategie en visie van Dexia Bank België over bankieren op lange termijn. Het concept wordt eerst doorgevoerd in elf 'pilootkantoren' over heel België, waarvan er al drie vanaf 10 juni operationeel zijn. Later dit jaar wordt het concept geëvalueerd en beslist Dexia Bank België over het tempo en de implementatie van het concept in haar Belgische distributienetten.

Vanaf 10 juni kunnen Dexia-cliënten op drie locaties in België terecht in het nieuw 'open' Dexia-kantoor (zie lijst kantoren en voorziene opening onderaan bericht). Met het open kantoorconcept speelt Dexia Bank België in op veranderende noden en verwachtingen van de cliënteel en op de huidige tendenzen in het bancaire landschap. De nadruk ligt daarbij op een persoonlijke relatie op lange termijn met de cliënt, waarbij advies en gespecialiseerde professionele dienstverlening centraal staan. Het Dexia-bankkantoor speelt daarin een belangrijke rol. Om cliënten goed te kunnen adviseren is een persoonlijk contact in een vertrouwde omgeving belangrijk. Voor gespecialiseerde diensten, het afsluiten van een lening of een verzekering, het bespreken van een investering of een belegging of zelfs voor het openen van een nieuwe rekening, blijft de cliënt een gesprek met zijn bankier waarderen. Dit ondanks de opkomst van het internetbankieren en het succes van selfbank-faciliteiten.

Een veilige en cliëntgerichte ontmoetingsplaats

Binnen het nieuw open kantoorconcept wordt het Dexia-agentschap een cliëntgerichte ontmoetingsplaats, waarin openheid en transparantie centraal staan. Die openheid wordt fysiek mogelijk omdat cliënten voor stortingen en afnames van geld voortaan enkel terecht kunnen aan de nieuwe automaten. De kantoormedewerkers hebben geen toegang meer tot cash en er is een 24u/24u-camerabewaking.
In het open kantoor kan de cliënt terecht in drie verschillende zones:

* In de Self-Service Zone kan de cliënt (elke dag van 6u tot 24u) in een aangename en rustige omgeving aan nieuwe en performante automaten terecht voor eenvoudige transacties zoals geldopnames en overschrijvingen, maar ook voor stortingen, die en dit is nieuw -overigens onmiddellijk op de rekening worden weergegeven.

* Daarnaast is er de Info en Service Zone, waar kantoormedewerkers klaar staan om cliënten met vragen te helpen en bij te staan bij courante verrichtingen die ze niet zelf kunnen doen.

* Tot slot is er de Advieszone, waar cliënten voor complexere dossiers en langere gesprekken terecht kunnen bij hun persoonlijke relatiebeheerder of een adviseur die gespecialiseerd is in specifieke services.

De volgende kantoren worden gefaseerd operationeel in het nieuw open concept.

* Dexia Gent Noord-West (Drongen), vanaf 10 juni 2008
* Dexia Deurne Zuid (Deurne, Antwerpen), vanaf 10 juni 2008
* Dexia Liège-Ouest (Ans), vanaf 10 juni 2008
* Dexia Scheldeland (Laarne), vanaf 16 juni 2008
* Dexia Val Du Pieton (Trazegnies), vanaf 16 juni 2008
* Dexia Fagnes et Thierache (Couvin), vanaf 16 juni 2008
* Dexia Regio Deinze-Aalter-Latem (Deurle-Latem-Leerne), vanaf 16 juni 2008
* Dexia Geluwe (Geluwe), vanaf 16 juni 2008
* Dexia Neeroeteren (Neeroeteren), vanaf 16 juni 2008
* Dexia Brussel-Centrum (Dailly Brussel), in het najaar van 2008
* Dexia Brussel Wetstraat (Wetstraat Brussel), in het najaar van 2008

1 2
Een aangepaste en pro-actieve cliëntenbenadering

Binnen het nieuw concept wordt meer aandacht besteed aan de benadering van cliënten. Een aanpak die cliënten toelaat veel sneller en makkelijker een dialoog met hun bank aan te gaan en een antwoord te krijgen op specifieke vragen. De aanpak wordt vertaald in drie kerntaken binnen het bankkantoor. Met algemene vragen over courante producten en diensten kunnen cliënten de kantoormedewerkers aanspreken in de Info & Service Zone. Voor een diepgaand gesprek of advies over hun financiële situatie en beslissingen, kunnen ze na afspraak terecht bij hun relatiebeheerder, die de financiële situatie van de cliënt kent en hen een pro-actieve dienstverlening biedt. Voor advies op maat voor specifieke services, zoals bijvoorbeeld kredieten of verzekeringen, zit de cliënt samen met een Dexia-specialist. Om zich op hun nieuwe rol voor te bereiden, krijgen alle betrokken kantoormedewerkers uitgebreide opleidingen.

Vernieuwing op tempo van cliënt én bank

Het nieuw kantoorconcept is volledig afgestemd op de resultaten van cliëntentevredenheidsstudies, marktonderzoek en input vanuit de distributienetten van Dexia. Wat de implementatie van het nieuw concept betreft, gaat Dexia Bank niet over één nacht ijs. In het najaar van 2008 voert de bank opnieuw onderzoek uit bij cliënten, om de eerste testkantoren te evalueren en indien nodig aan te passen. Vervolgens beslist Dexia Bank over de concrete toepassing en de timing van het open kantoorconcept in haar Belgische distributienetten.
Beelden van het nieuw kantoorconcept kunnen worden gedownloaded van
http://www.dexia.be/nieuwagentschap

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is op het gebied van de financiering van de lokale publieke sector. Met een beurskapitalisatie van 20,3 miljard EUR op 31 december 2007 behoort Dexia tot de vijftien grootste financiële instellingen van de eurozone. Op dezelfde datum telde de Groep 35 200 medewerkers, gespreid over 37 landen. Dexia heeft een van de hoogste ratings in de bankwereld. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: een universele bankactiviteit in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije) en een wereldwijd leiderschap op het vlak van Public/Project Finance.