NEN


Vertraging CE-markering voor kunststofleidingsystemen

donderdag 12 juni 2008, 15:53

Drie van de vier clusternormen die straks het CE-markeren van kunststofleidingsystemen mogelijk moeten maken, zijn gepubliceerd. Omdat de normen nog niet zijn geharmoniseerd mogen ze echter nog niet worden gebruikt om producten ook daadwerkelijk van CE-markering te voorzien. Producenten, aannemers en afnemers van kunststofleidingsystemen moeten rekening houden met een vertraging van enkele maanden, voordat de clusternormen door de Europese Commissie (EC) officieel worden aangewezen.

Een van de clusternormen (EN 15013 Non-pressure drainage and sewerage systems buried in ground) is, door toedoen van het tegenstemmen van een aantal EU-landen, niet goedgekeurd. De andere drie, EN 15012 Soil and waste discharge systems within the building structure, EN 15014 Buried and above ground systems for water and other fluids under pressure en EN 15015 Systems for hot and cold water not intended for human consumption zijn wel door de laatste stemronde gekomen.

De clusternormen bevatten een overzicht van de essentiële eigenschappen, afhankelijk van de toepassing waarin het product wordt gebruikt, voor de verwachte levensduur, en de daarvoor aangewezen beproevingsmethoden voor de verificatie van de genoemde eigenschappen. Als onderliggende normen zijn de al bestaande normenseries gebruikt die CEN/TC 155 Plastics piping systems and ducting systems in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld.

Bezwaren
Door een aantal landelijke overheden zijn bezwaren ingediend bij de bouw afdeling van de EC, de Standing Committee of Construction. Volgens de huidige clusternormen zou niet afdoende kunnen worden aangetoond dat een product geschikt is voor zijn toepassing voor de verwachte levensduur. De bezwaren moeten eerst worden behandeld en verwerkt voordat tot harmonisatie van de clusternormen kan worden overgegaan.

Een bijkomende ontwikkeling is dat de opvolger van de Construction Products Directive (CPD), de Construction Products Regulations (CPR), in aantocht is. De implementatie van de CPR kan mogelijk voor meer vertraging zorgen en van invloed zijn op de eventuele aanpassingen aan de normen. De verwachting is dat alle vier de clusternormen na afronding van dit proces alsnog tegelijkertijd officieel worden aangewezen. In afwachting daarvan kan men momenteel dus nog geen CE-markering toepassen op kunststofleidingsystemen. De Nederlandse normcommissie 349070 Kunststofleidingsystemen volgt de verdere ontwikkelingen met betrekking tot deze normen.

Informatie en bestellingen
De normen zijn te bestellen bij NEN-Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391, fax (015) 2 690 271, e-mail bestel@nen.nl, of via www.nen.nl. Nadere informatie is te krijgen bij drs.ing. Martijn van der Steen, organisatieadviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 444, e-mail martijn.vandersteen@nen.nl, of bij NEN-Klantenservice.