Ingezonden persbericht



Opname in basiszorgpakket
Vergoeding van stoppen met roken in zicht

Oegstgeest, 13 juni 2008 - De kans is groot dat het vergoeden van stoppen-met-rokenondersteuning deze kabinetsperiode ingevoerd zal worden. Dit bleek vanmorgen op het congres over succesvolle behandeling van tabaksverslaving. Annemiek van Bolhuis, plaatsvervangend directeur generaal volksgezondheid van het Ministerie van VWS gaf aan dat het nadrukkelijk het streven van de minister is om in 2010 te komen tot een vergoeding van hulp bij stoppen met roken. Er wordt hard gewerkt om opname in het basiszorgpakket mogelijk te maken. In een proef wordt dat op dit moment onderzocht.

Tijdens het congres pleitten STIVORO, Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting en het Nationaal Programma Kankerbestrijding sterk voor het vergoeden van stoppen-met-rokenondersteuning. Met ondersteuning is de kans van slagen bij stoppen veel groter. Lies van Gennip: 'We zijn blij dat het ministerie het verslavende karakter van roken erkent. En van plan is op korte termijn met een vergoeding te komen die het rokers gemakkelijker maakt gebruik te maken van hulp om succesvol te stoppen." Uit een proef in Friesland in 2003 met het vergoeden van stopondersteuning bleek al dat daardoor meer rokers gingen stoppen. Eind van dit jaar komen ook nog resultaten van een andere proef naar buiten. Uit deze proef moet blijken hoe deze vergoeding het best vorm gegeven kan worden.

Op het congres sprak ook Prof. dr. Renée Bittoun, hoogleraar Universiteit van Sydney en directeur van de Smoking Cessation Clinic te Sydney. Zij gaf aan dat in Australië vergoeding en behandeling al jaren vanzelfsprekend zijn en dat daardoor zeer goede resultaten zijn geboekt. Ook benadrukte ze het belang van geneesmiddelen ter ondersteuning van de behandeling. In Australie rookt 17% van de populatie, in Nederland nog 28%.

De organiserende partijen van het congres zijn: partners van het Nationaal Programma Tabaksontmoediging en Nationaal Programma Kankerbestrijding (Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, Ministerie van VWS, Nederlandse Hartstichting, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Partnership Stop met Roken, STIVORO, Vereniging Integrale Kankercentra en Zorgverzekeraars Nederland ).



Noot voor de redactie,