Afname groei van Poolse arbeidsmigranten verwacht voor 2009

13/06/2008 11:12

ABU

Het aantal arbeidsmigranten dat uit de MOE-landen (Midden- en Oost-Europa) naar Nederland zal komen zal minder sterk groeien in 2009. Dat blijkt uit onderzoek dat koepelorganisatie ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) onder zijn leden heeft uitgevoerd. Voor 2009 verwacht ongeveer de helft van de ABU-leden dat het aantal uitzendmigranten gelijk zal blijven of zal afnemen. Problemen zullen voornamelijk ontstaan in de tuinbouw, agrarische sector en de bouw- en metaalsector. Beschikbare huisvesting blijft een probleem. De ABU maakt zich zorgen over de beeldvorming van Nederland als minder aantrekkelijk land voor Polen.

Ruim 120 aangesloten ABU-uitzendondernemingen hebben meegedaan met het onderzoek. Het aantal uitzendmigranten dat te werk wordt gesteld door ABU-leden is 39.350 per jaar. Daarmee zijn de ABU-bureaus de grootste werkgever voor arbeidsmigranten. Het betreft dan in 70% van de gevallen voornamelijk Polen. 11% Wordt gevormd door overige MOE-landers (onder wie Tsjechen). Bulgaren en Roemenen vormen minder dan 1% van de populatie.

Verwachtingen

Voor het jaar 2008 verwacht het merendeel van de ABU-leden dat de migratie minimaal gelijk zal blijven of zal toenemen. Meer dan 60% verwacht een toename van het aantal uitzendmigranten uit de MOE-landen. De verwachtingen voor 2009 zijn echter minder positief, bijna de helft van de ABU-leden verwacht dat het aantal Polen gelijk zal blijven of zal afnemen.

De respondenten die verwachten dat de toestroom van MOE-uitzendmigranten niet zal toenemen, denken dat dit tot problemen gaat leiden in de volgende sectoren:


1. tuinbouw (75%)


2. agrarisch bedrijf (54%)


3. bouwbedrijf (37.5%)

3. metaalindustrie (37.5%)

5. reiniging (21%)

Huisvesting naar regio

De regionale en lokale verdeling van de Polen in Nederland wordt voor het eerst inzichtelijk gemaakt door het ABU-onderzoek. De ABU heeft in totaal 19 regio's in kaart gebracht. Van alle 39.350 uitzendmigranten die per jaar door ABU-leden te werk worden gesteld, is de Duin- en Bollenstreek/Aalsmeer (13,5%) de grootste regio. Noord- en Midden-Limburg (12,7%), Oost-Brabant (11,9%) en Zaanstreek/West-Friesland/Kennemerland (11,3%) volgen daarna. De steden met de grootste populatie uitzendmigranten zijn Rotterdam (6,9%), Utrecht (5,1%) en Den Haag (2,7%).

Van alle respondenten ondervindt iets minder dan de helft problemen met huisvesting. Het is lastig om beschikbare en betaalbare woningen te vinden. Daarnaast dingen nog steeds veel malafide uitzendondernemingen en huisjesmelkers mee in de schaarse woonruimte.

Open grenzen en toestroom van Roemenen en Bulgaren

De respondenten is gevraagd naar de openstelling van de grenzen en de verwachte toestroom van Roemenen en Bulgaren. Een ruime meerderheid van 76% wil dat de grenzen opengaan. De respondenten verwachten een grote toestroom van Bulgaren en Roemen wanneer de grenzen opengaan en een tewerkstellingsvergunning niet meer noodzakelijk is. Slechts een vijfde verwacht een minimale tot kleine toestroom.

Begeleiding arbeidsmigranten

Aan de ABU-leden is gevraagd welke vorm(-en) van opleiding en begeleiding er door hun organisatie wordt aangeboden. De uitzendondernemingen bieden in ruime mate taallessen en opleidingen aan. Inburgering wordt in beperkte mate gefaciliteerd. Van de uitzendkrachten die het aangeboden wordt maakt 17% gebruik van taallessen en 38% van functiegerichte opleidingen.

Begeleiding Aanbod (% uitzendondernemingen)

Taallessen 53%

Faciliteren inburgering 7%

Functiegerichte opleidingen 58%





http://www.abu.nl


Noot voor de redactie:


---

Ter informatie: