Gemeente Almelo

De helft minder verontreiniging door aanleg bergbezinkbassin De Riet

13 juni 2008 - In opdracht van de Gemeente Almelo realiseert de firma Plegt-Vos het bergbezinkbassin De Riet op het terrein van voetbalvereniging Rietvogels. Het werk is begonnen op 2 juni en is naar verwachting eind 2008 klaar.

De locatie van het bergbezinkbassin De Riet
De locatie van het bergbezinkbassin De Riet

Bergbezinkbassins zijn grote betonnen kelders waarin water wordt opgevangen bij hevige regenbuien. Het gewone riool kan grote hoeveelheden water ineens niet aan. Het overtollige water wordt dan via een overstortput op het open water geloosd, in dit geval de Weezebeek, waardoor er ook verontreiniging in terecht komt.

Minder vuil

In het bergbezinkbassin dat nu wordt aangelegd bezinkt de verontreiniging op de bodem voordat het rioolwater overstort op vijvers, beken en dergelijke. De bassins zelf voorkomen wateroverlast op straat niet, maar ze zorgen ervoor dat de helft minder vuil overstort vanuit een rioolstelsel op het water.

Overstort

In het bergbezinkbassin De Riet kan straks 1700 m3 (1,7 miljoen liter) rioolwater worden opgeslagen dat dus niet meer overstort op de Weezebeek. Als de regenbui is afgelopen, wordt het rioolwater vanuit het bassin weer teruggepompt naar het rioolstelsel.

Kelder

Het bassin is 69 meter lang en veertien meter breed en wordt aangelegd tussen het spoor en de voetbalvelden van sv Rietvogels. Als het werk klaar is, verraden alleen een paar putdeksels en een kast de plaats van de ondergrondse kelder.

Bouw

Ten behoeve van de bouw van het bassin worden stalen damwandplanken aangebracht en later weer verwijderd. Dit gebeurt door de planken in trilling te brengen. Dat kan enige overlast in de omgeving veroorzaken. Alle transporten naar het werk vinden plaats via de ingang van het complex aan de Rietstraat.