Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 13 juni 2008 (13/06/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Eind vorige week trok de Vlaamse ziekenhuiswereld aan de alarmbel: Waals minister Didier Donfut maakte immers bekend dat de federale overheid 1,4 miljard euro zal investeren in Waalse ziekenhuizen. De basis hiervoor is gelegd via een protocol in 2006, waarbij alle deelstaten en de federale overheid betrokken waren. Helga Stevens ondervroeg hierover Steven Vanackere tijdens het actuele vragenuurtje. Die wees erop dat het protocol waterdicht is. Geen enkele deelstaat kan meer dan haar rechtmatig deel krijgen of sneller dan een andere deelstaat geld opvragen. Het tempo is op jaarbasis vastgelegd. De federale overheid heeft volgens Vanackere dan ook nog niet beslist om die 1,4 miljard euro aan Wallonië te betalen. Wel wil hij erover waken dat de federale overheid geen andere middelen buiten dat protocol gebruikt ter financiering van de Waalse ziekenhuisinfrastructuur. Daarom agendeert hij dit punt volgende week op de interministeriële conferentie. Tegen het einde van het jaar wil hij een inventaris opmaken van noden bij de Vlaamse ziekenhuizen. Helga is tevreden met dit antwoord en zal dit dossier van nabij blijven volgen.

Werkzoekenden die nood hebben aan een betere kennis van het Nederlands moeten een verplichte taalopleiding volgen. Dat bevestigde minister Vandenbroucke woensdag in de plenaire vergadering op vraag van Gino De Craemer. Recent cijfermateriaal van de VDAB leert nogmaals dat de kans om werk te vinden, duidelijk toeneemt wanneer men het Nederlands vlot beheerst. Opvallend is echter dat vooral Franstaligen slecht scoren, ondanks het feit dat 53,9% van die Franstalige werkzoekenden van Belgische origine is. Als men op termijn 50.000 Waalse werkzoekenden in Vlaanderen aan een job wil helpen, dan is een proactieve aanpak volgens Gino zonder meer noodzakelijk. Hij blijft dan ook aandringen op die verplichte taalopleiding en pleit daarnaast voor de koppeling aan een taalattest. Een dergelijk attest kan enerzijds helpen de werkgevers te overtuigen om anderstalige werkzoekenden aan te werven, anderzijds worden anderstalige werkzoekenden aangezet om een taalcursus te volgen.

Jan Peumans had via het Vlaams-Europees verbindingsagentschap - vernomen dat de Europese Commissie de Vlaamse korting in de personenbelasting bekritiseert. Reden voldoende om minister Van Mechelen aan de tand te voelen. Die verduidelijkte het één en ander. De federale overheid (Vlaanderen kan niet rechtstreeks in gebreke worden gesteld) heeft op 6 mei een brief van de Europese Commissie ontvangen. De fundamentele klacht gaat over de federale forfaitaire opcentiem op de belasting van nietinwoners. De federale overheid heft die BNI om gelijkheid tussen niet-ingezetenen en ingezetenen te creëren. Die BNI bedraagt 7% en komt overeen met de gemiddelde gemeentelijke opcentiem. Europa neemt die maatregel nu onder vuur en gebruikt hiervoor de Vlaamse korting op de personenbelasting. Minister Van Mechelen is er dan ook van overtuigd dat een afschaffing van die BNI-opcentiem bevrijdend zou werken voor de Vlaamse korting. En als dat niet gebeurt, dan kan de Vlaamse korting op de personenbelasting steeds worden uitgebreid naar niet-ingezetenen. Maar hiervoor is Vlaanderen zelf niet bevoegd. Vlaanderen maakt nu samen met de federale overheid (tegen 7 september) een antwoord klaar voor de Europese Commissie.

In de Commissie dinsdag ondervroeg Mark Demesmaeker minister Bourgeois over de foutieve berichtgeving in Flanders Today. Aanleiding hiervoor waren een aantal fouten in de berichtgeving omtrent de niet-benoeming van de burgemeesters. In de media werd geïnsinueerd dat de redactie van het tijdschrift vanuit de Vlaamse regering onder druk werd gezet. Al gauw vielen woorden als Vlaamse Pravda en nog van dat moois. De minister deed in detail uit de doeken welk mail- en telefoonverkeer er geweest was tussen zijn kabinet, het kabinet van minister Keulen, de redactie en het management van Flanders Today. Op geen enkele wijze was er één of andere vorm van politieke druk ; er is enkel een rechtzetting gevraagd van factuele fouten. Er worden ook lessen getrokken uit dit voorval : zo zal er vanaf nu een beroep worden gedaan op een ervaren Vlaamse journalist die op freelancebasis wekelijks een bijdrage levert aan Flanders Today en de artikels over Vlaamse politiek naleest. Want, besloot minister Bourgeois, als Flanders Today ervaren wordt als een propagandablad, zal het zijn rol niet meer dienen, met name de blik van buitenlandse op Vlaanderen te richten en hen te informeren over onze troeven. Mark steunde dit volmondig : Het is inderdaad beter dat hij of zij als collega de fouten eruit haalt dan dat u of minister Keulen dat doet.

Tommeke, Tommeke wat doe je nu? Wel meerdere sportliefhebbers waren aangedaan door de berichtgeving over cocaïnegebruik door de kerel uit de Kempen. Meerdere volksvertegenwoordigers wilden daarom van minister Bert Anciaux weten hoe het nu juist zit met de Vlaamse decreetgeving inzake dopingbeleid. Anciaux antwoordde terecht: Het gaat in dit geval over strafrecht, over vervolgen op basis van de strafwet. Dat valt niet onder wat wij in het decreet ethisch verantwoord sporten zullen noemen, want activiteiten en acties die onder de strafwet vallen, kunnen vanzelfsprekend gestraft worden. Maar uiteraard gaat het debat verder dan dat, voelde Kris Van Dijck goed aan. Tom Boonen is immers een rolmodel voor vele Vlamingen, zeker jongeren. Nu verschillende studies aanwijzen dat cocaïnegebruik oprukt en niet langer een dure en elitaire yuppie-drug is, is banalisering allerminst op zijn plaats, meende Kris: We moeten duidelijk de drugproblematiek veroordelen en aanpakken, niet alleen als het zich bij sportmensen voordoet, maar in het algemeen. In die optiek meen ik dat we wel eens onder de aandacht mogen brengen dat we misschien te weinig inzetten op drugpreventie in het algemeen. Meer leest u er ook over op de persoonlijke webstek van Kris en op de webstek van de N-VA-jongeren.

Vlaanderen en meteen de Vlaamse politiek is van nature uit gevoelig voor alles wat neigt naar onderdrukking en discriminatie van minderheden. De activiteiten deze week van Jan Loones illustreren dit. In commissie buitenlands beleid ondersteunde hij met verve twee resoluties gericht tegen het Israëlische optreden in Gaza, en tegen het Chinese optreden tegen alles wat regimekritisch kan zijn. Hij ontving ook een delegatie van de Iraanse oppositie in ballingschap. Zij zoeken vertwijfeld steun in hun strijd tegen de Iraanse en, het moet gezegd, ook de Europese machinatie die hen in de hoek van het terrorisme plaatst. Als toemaatje kreeg Jan, via de Baskische connecties, een uitnodiging om voor de Spaanse rechter in Madrid te gaan getuigen in de procedures die hangen tegen enkele Baskische politici. In het bijzonder moet hij daar mede klaarheid brengen inzake hun activiteiten in Brussel. Europa is lang niet vrij van antikrachten, vooral wanneer het gaat over de nationaliteiten en volkerenrechten...

Woensdag werd de wijziging aan het Kunstendecreet van 2004 plenair goedgekeurd. Voor onze fractie kwam Piet De Bruyn tussen. Hij steunde het wijzigingsdecreet omdat het een aantal noodzakelijke aanpassingen doorvoerde. Verder waren er een aantal nieuwe initiatieven, zoals meer aandacht voor de kunstenaar, maar we wensen wel de effecten op het terrein goed op te volgen. Het ontwerp bevatte tenslotte ook enkele politieke compromissen, zoals de beperking in de tijd van de impact van de nieuwe subsidiebeslissing volgend jaar. Deze beslissing zal immers uitsluitend gevolgen hebben in de volgende legislatuur en zal dus de beleidsmogelijkheden en budgettaire ruimte van de volgende regering inzake cultuur sterk inperken. Piet legde echter vooral de nadruk op hetgeen nu verder nog moet gebeuren : vooreerst zijn de uitvoeringsbepalingen super dringend want de sector moet snel concreet weten waar hij aan toe is. Hetzelfde geldt voor een goede communicatie. Uiteraard rekenen we er ook op dat de minister, die zelf nog wil beslissen, daarvoor dan ook het nodige budget verkrijgt. En dat hij er ook voor zorgt dat zijn beslissingen correct en rechtvaardig zijn en de juridische toets kunnen doorstaan. Verder moet er eindelijk werk gemaakt worden van een duidelijke taakverdeling tussen Vlaamse overheid, provincies en gemeenten inzake kunstenbeleid. En tenslotte moet (meer) geïnvesteerd worden in monitoring en (onafhankelijke, afstandelijke) evaluatie van de effecten van het gevoerde beleid om een verdere groei en dynamiek te brengen in het Vlaamse kunstenlandschap. Dat scoort artistiek hoog, is internationaal bekend en wordt gewaardeerd. Het zet Vlaanderen zeker mee op de kaart als creatieve regio.

Kamer

Op de Europese e-Identity Conferentie in Den Haag stelden de KU Leuven en de Katholieke Hogeschool St. Lieven een evaluatierapport over de Belgische elektronische identiteitskaart voor. De resultaten van het rapport zijn ontluisterend. De elektronische identiteitskaart is volgens het rapport absoluut niet veilig en het gebruik ervan moet afgeraden worden. Naast fysische problemen, zoals het loskomen van de chip, waarschuwen de wetenschappers voor schending van de privacy, bedrog en chantage, te weinig transparantie, een te blind vertrouwen op de software, oneigenlijk gebruik via spyware, een verwarrende lay-out bij de toepassingen, verouderde hardware... Daarenboven voldoet de door Fedict (Federale Overheidsdienst voor Informatie- en Communicatietechnologie) geleverde software niet. De ingebouwde veiligheidsmaatregelen kunnen eenvoudig worden omzeild en de elektronische identiteitskaart kan zelfs gebruikt worden zonder dat men de geautoriseerde software van Fedict installeert of opstart. In de conclusie stellen de betrokken wetenschappers acht actiepunten voor die allemaal op het zelfde neerkomen: het gebruik van de elektronische identiteitskaart ontraden, de toepassingen afremmen en nieuwe software ontwikkelen. Jan Jambon ondervoeg in plenaire vergadering minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. De minister had kennis genomen van het rapport, maar nam de conclusies ervan toch met een korreltje zout. Hij benadrukte dan ook dat het kind niet met het badwater moet worden weggegooid. Jan gaat hier volmondig mee akkoord, hij wijst immers de elektronische identiteitskaart niet af. Wel is hij verontrust door de conclusies van het rapport, en roept hij minister Dewael op om snel werk te maken van een betere beveiliging van de elektronische identiteitskaarten.

Sarah Smeyers ondervroeg in de plenaire zitting van de Kamer minister Marie Arena naar aanleiding van de uitspraken van dhr. Gabriël Perle, hoofd van de Rijksdienst voor Pensioenen. Die stelde nadat ook professor Bea Cantillon een onderzoek in die zin had gepubliceerd dat de tweede pijler in het pensioensysteem (opgebouwd via de werkgevers in pensioenfondsen) misschien ook verplicht zou moeten worden, om zo het verschil tussen het laatst ontvangen loon en het pensioen te verkleinen. De wettelijke pensioenen zijn tegenwoordig nog amper afgestemd op de huidige welvaart en bovendien dreigen meer en meer gepensioneerden in de armoede te belanden. Het Zweedse systeem, dat recent volledig hervormd werd in functie van zijn betaalbaarheid, vormt een interessant voorbeeld waarin het wettelijk en het aanvullend pensioen beiden verplicht zijn. Arena gaf echter te kennen vooral het bestaande wettelijk pensioen te willen verstevigen. Sarah drong er evenwel bij de minister op aan om ook een meer algemeen toegankelijke tweede pijler in overweging te nemen tijdens het nakende pensioendebat.

De directeur-generaal van de penitentiaire instellingen stelde deze week in aanwezigheid van Els De Rammelaere het activiteitenverslag 2007 voor in het opleidingscentrum voor gevangenispersoneel te Marneffe. Niettegenstaande het feit dat dit verslag een jaarlijkse verplichting is, dateerde het laatste verslag van bijna 10 jaar geleden. Hans Meurisse stelde bij zijn aantreden als nieuwe directeur-generaal in 2006 de publicatie van het verslag als één van zijn prioriteiten. Terecht, het publiek heeft het recht te weten waaraan en hoe het belastingsgeld wordt besteed. Volgens het verslag bereikte het probleem van de overbevolkte gevangenissen in 2007 een symbolisch hoogtepunt, toen de kaap van 10.000 gedetineerden werd overschreden. Daarnaast hebben zich in 2007 enkele spectaculaire incidenten voorgedaan, zoals de helikopter-ontsnappingen in Lantin en Ittre. Het totaal aantal ontsnappingen in 2007 ligt op 42 over het hele land. Ondanks het negatieve imago waarmee ons gevangeniswezen te kampen heeft, wil het directoraat-generaal met dit activiteitenverslag aantonen dat er wel degelijk werk is geleverd. De positieve elementen worden nu eenmaal minder vaak in de kijker gezet: problemen identificeren en aanpakken, nieuwe initiatieven nemen om de werkomstandigheden te verbeteren, plannen maken om de infrastructuur aan te passen Het verslag biedt een globaal overzicht van alle diensten en activiteiten en legt de klemtoon op de positieve aspecten, zonder de moeilijke situaties uit het oog te verliezen.

Zit de NMBS terug op het goede spoor? Die vraag stelde Peter Luykx aan minister Vervotte in de commissie Infrastructuur en Overheidsbedrijven naar aanleiding van de publicatie van het rapport-Berger. Het rapport, genoemd naar de consultant die de werking van de NMBS doorlichtte, is scherp voor de nationale spoorwegen. Gebreken inzake stiptheid en personeelsbeleid en de intransparantie van financiële stromen, zijn maar enkele van de gebreken die Berger aanhaalt. Peter confronteerde de minister verder ook met de tijdrovende aanwervingprocedures bij de NMBS. Volgens Peter is een onmiddellijke aanpak vereist om de dienstregeling stipter te laten verlopen. Peters verbazing was overigens groot toen de minister stelde dat de oorzaak van de brand in het seinhuis nabij Brussel-Noord op 15 mei, nog steeds niet bekend was.

Deze week maakte The European Food and Safety Authority (EFSA), de Europese voedselveiligheidsinstantie, cijfers bekend van het onderzoek naar salmonella bij varkens. Hieruit blijkt dat gemiddeld 10% van de geslachte varkens in de EU besmet zijn met salmonella. Flor Van Noppen moet vaststellen dat België met 14% besmettingen een stuk boven dit Europese gemiddelde zit. Zeker als je weet dat buurland Nederland slechts aan 8,5% zit. Ook het FAVV doet al enkele jaren controles op salmonella bij varkens. Hun resultaten voor 2006 zitten met een besmettingsgraad van 9,6% beduidend lager dan het cijfer van de EFSA. Het is dringend tijd voor Flor om minister Laruelle enkele vragen te stellen over de efficiëntie van het Belgische salmonella bewakingsprogramma en over het significante verschil tussen de Belgische en Europese resultaten.

Senaat

Louis Ide merkte deze week dat het RIZIV woord houdt. Een tijdje terug beloofden ze om ook regionale cijfers in verband met de gezondheidszorg te publiceren. Louis heeft het leeuwendeel van deze cijfers sinds deze week in handen. U kon een bloemlezing daaruit reeds lezen in De Standaard. Deze regionale cijfers bevestigen de vroegere CM-studies uit 2003 en 2005, met andere woorden: de taalgrens blijft een zorggrens. Om het met een boutade te stellen: de huisarts blijft Vlaams en het ziekenhuis blijft Franstalig. De cijfers bevestigen opnieuw dat er in dit land 2 gezondheidszorgculturen zijn en dat in die optiek de structuren dienen aangepast te worden. Het zijn cijfers die als het ware schreeuwen om een splitsing van de gezondheidszorg.

Auteur:
Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be