Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nationale verklaring

13 juni 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoord op een vraag die gesteld is tijdens een AO. De vraag gaat over de impact van het voorbehoud in de nationale verklaring voor de tolerantie bij de goedkeuirng van de rekening.

Meer informatie

* Nationale verklaring * Kamerstuk | 13-06-2008 | PDF-Document, 46 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u mijn antwoord op een vraag van de SP gesteld tijdens het Algemeen Overleg van donderdag 6 juni met de minister van Financiën over de besteding van EU-middelen. De minister van Financiën heeft in dat kader een schriftelijke reactie toegezegd inzake een vraag van de SP over de impact van het voorbehoud in de nationale verklaring voor de tolerantie bij de goedkeuring van de rekening.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Bijlage:
Vraag:
De minister maakt een voorbehoud, omdat de controle op de naleving van randvoorwaarden en de vertaling daarvan naar boetes nog niet goed functioneert. Kan de minister aangeven wat de impact is voor de gehanteerde tolerantiegrens van 2% van het gedeclareerde bedrag (¤ 1.013 mld).
Antwoord:
De Algemene Rekenkamer heeft in haar rapport bij de nationale verklaring 2007 (pagina 47 en pagina 76 en 77) een schatting gemaakt van het totale financieel belang van de controles op randvoorwaarden (ad ¤ 1.315.644). Hiermee is aangegeven dat de gehanteerde tolerantiegrens voor de rechtmatige besteding van Europese middelen niet is overschreden. Ook voor 2008 en verder verwacht ik op dit punt geen overschrijding.