Beeld en Geluid


Zoom Safari - Beesten in Beeld en Geluid

8 april 2008

Een loslopende krokodil in de studio, een webcam in een arendsnest en een luipaard op schoot! De tentoonstelling ZOOM Safari - Beesten in Beeld en Geluid, neemt bezoekers mee op een avontuurlijke tocht door meer dan een halve eeuw beesten in beeld. Ontdek hoe de dierenwereld mediamakers en kijkers eindeloos blijft fascineren; van de wilde dieren op de Afrikaanse savanne tot het gekrioel in onze achtertuin. Ontmoet filmsterren als Addo, Raaf en Clarence de loensende leeuw en leer het vak met tips van beroemde natuurfilmers. ZOOM Safari is van 13 juni 2008 t/m 4 januari 2009 te zien in Beeld en Geluid.

ZOOM Safari is een familietentoonstelling waarin de bezoeker kennismaakt met een halve eeuw aan dierenfilms. Van beroemde filmers als Hugo van Lawick, Bert Haanstra en Luc Enting leer je meer over het vak. Want het maken van een dierenfilm is meer dan met een camera de savanne intrekken. Er is veel geduld voor nodig, een scherpe blik en soms een hoop lef. Want wat als er opeens een leeuw op de motorkap zit? Behalve het woeste leven op de savanne toont ZOOM Safari ook de dieren op de Wadden, de Veluwe of in de dierentuin. Er zijn ook veel avonturenseries waarin de helden vier pootjes hebben. In veel YouTube blockbusters spelen dieren eveneens de hoofdrol.

Pas op: Loslopend wild!
ZOOM Safari is veel meer dan kijken en luisteren alleen. Zelf meemaken is een belangrijk onderdeel Monteer je eigen achtervolgingsscène met de spectaculaire beelden uit Hugo van Lawicks meesterwerken. Of spreek een WNF-spot in. De opnames en filmpjes, gemaakt tijdens ZOOM Safari zijn dezelfde dag nog terug te zien in de Beeld en Geluid experience en thuis op de computer. Tijdens ZOOM Safari is ook ruimte voor rustig kijken en genieten. In de Theaterzaal vertoont Beeld en Geluid de meesterwerken van Hugo van Lawick: The Leopard Son en Addo - Koning der dieren. Op www.beeldengeluid.nl/zoomsafari staat praktische informatie over de tentoonstelling.

Van Serengeti Symphony tot Animal Crackers
ZOOM Safari en het bijbehorende filmprogramma in de Theaterzaal tonen de collectie natuurprogramma's Van Beeld en Geluid in de volle breedte; van de films van Hugo van Lawick en Bert Haanstra tot televisieseries als WakuWaku en Animal Crackers. De tentoonstelling is een samenwerking met Naturalis in Leiden dat aansluitend een tentoonstelling over de Afrikaanse savanne maakt (start 10 oktober 2008). Hierin spelen de Van Lawick-films eveneens een belangrijke rol. De samenwerking met Naturalis levert daarnaast een permanente website op die een overzicht toont van de collectie Nederlandse natuurfilms. De realisatie van beide tentoonstellingen en de website is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.