Provincie Noord-Holland

Datum

13-6-2008


Beheerplan Naardermeer eerder opgesteld


Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten ook voor het Natura 2000 gebied Naardermeer het ontwerp beheerplan op te stellen vóór 1 september 2009. Net als de ontwerp beheerplannen voor Laag Holland en het Oostelijk Vechtplassengebieden.

Het beheerplan van Naardermeer zou pas vanaf 2009 worden opgesteld. LTO en de gezamenlijke natuurbeheerders voor het Naardermeer hebben de provincie uitdrukkelijk verzocht het plan eerder op te stellen. Het plan wordt nu samen met het plan voor de Oostelijke Vechtplassen opgesteld. Het voordeel hiervan is dat dit zeer efficiënt is.

Natura 2000 is een Europees netwerk van belangrijke natuurgebieden. Hiermee wil de Europese Unie onder meer de achteruitgang van biodiversiteit tegengaan. Biodiversiteit is de mate van verscheidenheid van flora en fauna. Nederland draagt met 162 gebieden bij aan het realiseren van het Natura 2000 netwerk. Hiervan liggen er 14 (vrijwel) geheel en 5 gedeeltelijk in Noord-Holland.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt momenteel de instandhoudingsdoelen op voor de aangewezen natuurgebieden. Deze geven aan welke flora en fauna in een natuurgebied behouden moet blijven of ontwikkeld moet worden. In de zogenaamde beheerplannen wordt vastgelegd welke maatregelen genomen gaan worden om de instandhoudingsdoelen te halen. Ook geven de beheerplannen aan welke huidige activiteiten (bestaand gebruik) al dan niet zijn toegestaan, gezien hun effect op die doelen.

Noord-Holland gaat voor 6 gebieden beheerplannen opstellen: Oostelijke Vechtplassen, Laag Holland, Naardermeer, Duinen Kop, het Noord-Hollands Duinreservaat en Kennemerland Zuid. De provincie heeft een plan van aanpak opgesteld waarin staat hoe ze dat de komende jaren gaat doen. Noord-Holland vindt het belangrijk dat hierbij een goed evenwicht wordt bereikt tussen ecologie en economie. Het opstellen wordt uitbesteed aan adviesbureaus. De provincie wil dit laten doen in goed overleg met de betrokken bewoners en ondernemers en haar samenwerkingspartners.

In 2008 start de Provincie Noord-Holland met het opstellen van beheerplannen voor het Naardermeer gebied, de Oostelijke Vechtplassen en Laag Holland. Het streven is dat deze plannen eind 2009 ter inspraak voor liggen. Met de Minister van LNV wordt afgesproken dat zij de aanwijzingsbesluiten voor deze drie gebieden pas definitief vaststelt na 1 september 2009, als het ontwerp beheerplan er ligt. Dat heeft tot voordeel dat de begrenzing of de instandhoudingsdoelen voor de gebieden nog kunnen worden bijgesteld, als uit het ontwerp beheerplan blijkt dat die uit ecologisch of maatschappelijk oogpunt niet realistisch zijn. De plannen voor de andere drie gebieden worden vanaf 2009 opgesteld. Voor de overige Natura 2000 gebieden in Noord-Holland ligt het initiatief voor het maken van de beheerplannen bij het Rijk.