Erasmus MC


---

Behandeling van hepatitis C vermindert leverfalen en sterfte

Patiënten met ernstige chronische hepatitis C die een behandeling hebben gekregen met peginterferon en ribavirine hebben een kleiner risico om leverfalen te ontwikkelen en om te sterven aan de gevolgen van de infectie.

Dit is één van de belangrijke conclusies uit het proefschrift van Bart Veldt, specialist in opleiding op de afdeling Maag-, darm- en leverziekten van het Erasmus MC. Veldt promoveert op vrijdag 13 juni.

Wereldwijd zijn er zo'n 170 miljoen mensen chronisch geïnfecteerd met hepatitis C, een virus dat wordt overgedragen door contact met besmet bloed. De infectie leidt tot ontsteking van de lever en kan op den duur leiden tot verlittekening, leverfalen en leverkanker. Het was al bekend dat behandeling met peginterferon en ribavirine kan leiden tot blijvende onderdrukking van het hepatitis C virus. Veldt onderzocht of mensen met een blijvende respons op behandeling ook daadwerkelijk langer leven en minder leverfalen of leverkanker ontwikkelen.

Veldt vergeleek de overleving van hepatitis C patiënten uit verschillende Europese centra met de algemene bevolking. Patiënten met een blijvende respons op behandeling blijken gemiddeld net zo lang te leven als mensen zonder hepatitis C van dezelfde leeftijd. Ook werden gegevens van ruim 500 Europese en Canadese patiënten met ernstige verlittekening van de lever. Bij patiënten met een blijvende respons op behandeling blijkt het risico om leverfalen te ontwikkelen spectaculair te zijn gedaald. Verder is het risico om aan de leverziekte te overlijden gedaald van 12,9 procent voor patiënten zonder blijvende respons naar 4,4 procent in patiënten met een blijvende respons op behandeling.

Om het beloop van de ziekte bij behandelde patiënten te vergelijken met het te verwachten beloop bij onbehandelde patiënten, ontwikkelden Veldt en collega's een rekenmodel, gebaseerd op 15 jaar oude gegevens, uit de tijd dat hepatitis C behandeling nog niet bestond. De uitkomsten van het model komen goed overeen met studies waarin grote groepen hepatitis C patiënten werden onderzocht. Uit de vergelijking van het model met de groep behandelde patiënten met ernstige verlittekening van de lever, blijkt dat het risico op leverfalen en leverkanker belangrijk minder is na behandeling.

Het onderzoek van Veldt werd financieel gesteund door ZonMW. Verschillende studies uit het proefschrift werden gepubliceerd in toonaangevende internationale wetenschappelijke tijdschriften zoals Annals of Internal Medicine, Gut en Hepatology.

Publicatiedatum :13-06-2008

---