Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 8 april 2008

Programma Amsterdam Roots Festival 2008 rond

Afrikaanse sterren Baaba Maal en Oumou Sangare op 11e

editie

11e editie Amsterdam Roots Festival

Het Amsterdam Roots Festival is sinds tien jaar één van de toonaangevende internationale wereldmuziekfestivals. Van zaterdag 14 juni t/m zaterdag 21 juni 2008 brengt de 11e editie zo'n 60 concerten in Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en Paradiso en een groots opgezet gratis openluchtfestival in het Oosterpark: Roots Open Air.

Twee grote Afrikaanse sterren spelen dit jaar op Amsterdam Roots: Oumou Sangare op woensdag 18 juni in het Concertgebouw en Baaba Maal zaterdag 21 juni in de Melkweg. Internationale bands en vele muziekstijlen zullen de festivalweek vullen: Balkan Flamenco, Latino Fuego (van Colombiaanse salsa tot flamenco fusion), Africa Night, Fado, de Braziliaanse carnavalsmuziek frevo, Night of the Sufi's en de nieuwste mix uit Istanbul.

Thema 2008: World in Europe
Dit jaar besteedt het festival speciale aandacht aan het thema World in Europe. Steeds vaker vinden muzikale invloeden uit andere culturen onderdak in Europa. De bestaande diversiteit binnen de Europese wereldmuziekstijlen krijgt hiermee een nieuwe impuls waar het festival graag verslag van doet. Op de gratis festivaldag Roots Open Air zullen vele voorbeelden van het thema zichtbaar zijn.

Programma Amsterdam Roots Festival 2008

zaterdag 14 juni Paradiso - Balkan Flamenco:
Compañia Maria Serrano (Spanje) met als gast Kálmán Balogh (Hongarije) Spaanse flamenco ster en choreografe ontmoet Hongaarse cimbaal-virtuoos in een gezamenlijke productie van 14 dansers en muzikanten uit Sevilla en Boedapest.

zondag 15 juni Oosterpark
Roots Open Air
Het gratis toegankelijke openlucht gedeelte van het festival, vindt traditiegetrouw plaats op de eerste zondag van de festivalweek. Het Oosterpark is ingericht met zeven verschillende podia met een internationaal programma. Met optredens van vele jonge en talentvolle bands: o.a. Canteca de Macao (Spanje, Chili, Venezuela), Watcha Clan (Marseille, Frankrijk), Freshlyground (Zuid-Afrika, meest populaire popband uit Kaapstad) en Terrakota (Portugal). Het Urban Groove podium presenteert jonge urban acts (o.a. La Melodia en Giovanca) en op Couleur Locale spelen Nederlandse bands met Turkse, Marokkaanse, Afrikaanse en Surinaamse roots.

woensdag 18 juni Concertgebouw
Oumou Sangare (Mali) + Ana Moura (Portugal)
Het optreden (enige in Nederland) van de Malinese diva Oumou Sangare is een van de hoogtepunten van het festival. Ze heeft een van de beste zangstemmen in de wereld, bezingt het dagelijks leven en spreekt zich uit voor emancipatie. Ana Moura is een van de grote jonge fadozangeressen uit Portugal.

donderdag 19 juni Tropentheater
SpokFrevo Orquestra (Brazilië)
De bigband SpokFrevo Orquestra speelt met vingervlugge blazers frevo, de carnavalsmuziek uit het Braziliaanse Recife.

vrijdag 20 juni Paradiso - Istanbul meets Amsterdam: Orient Expressions & Amsterdam Klezmer Band featuring Aylin Aslim In dit speciale programma spelen Orient Expressions, een live band/dj dance collectief samen met de Amsterdam Klezmer Band. Zij hebben heeft onlangs een oriental gypsy project in Istanbul gedaan. De zangeres Aylin Aslim heeft haar roots in Turkije en Macedonië. Ze zingt bij beide bands enkele nummers.

vrijdag 20 juni Melkweg - Fuego Latino:
Uit Colombia komen het topsalsa-orkest met Cubaans accent Guayacan Orquesta en LA-33 - straatsalsa met een stevige New York invloed. De Spaanse band Calima brengt een moderne mix van flamenquito met raps en Latino invloeden en Ozomatli (Los Angeles) latin hiphop. De Nederlands/Portugese formatie Luzazul speelt jazzy en organische grooves op basis van flamenco, fado en Braziliaanse ritmes.

zaterdag 21 juni Tropentheater
Night of the Sufi's
Een midzomernacht vol spirituele muziek van internationale live ensembles.

zaterdag 21 juni Melkweg - Africa Night:
De laatste festival avond zit vol Afrikaanse muziek. De Senegalese zanger Baaba Maal is een grote Afrikaanse ster die net als Youssou N'Dour in de hele wereld is doorgebroken. De woestijnblues van Desert Rebel uit Niger is live te zien maar ook in de documentaire Ishumars - the forgotten rockers of the desert. Kenge Kenge keert met akoestische instrumentatie terug naar de Keniaanse trance muziek. Uit Ethiopië (en woonachtig in Nederland) komt een 'wereldster in wording' Minyeshu, haar nieuwe album Dire Dawa wordt enthousiast ontvangen.

In de Melkweg is er een randprogramma met muziekfilms van regisseur Carlos Saura en de foto-expositie Djelem Djelem! over Roma in Roemenië. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni zijn er interviews en unplugged optredens in de Mixed-Beyond Media Room.

Kaartverkoop via Ticketservice, UITburo en de podia. Naast losse kaartverkoop zijn er ook combitickets te koop. Voor het laatste nieuws, video's, muziekfragmenten en algemene informatie: www.amsterdamroots.nl