Leefbaar Rotterdam


woensdag, mei 21, 2008

La City `08

De opening van La City '08 vindt op zaterdag 14 juni plaats op het Schouwburgplein. Met het accent op vrouwelijkheid vinden tot en met 13 juli allerlei evenementen plaats. Marianne van den Anker heeft zich altijd hard gemaakt voor La City. Hieronder een interview van La City met Marianne.

Marianne van den Anker (1970) is raadslid van Leefbaar Rotterdam. Van 2004-2006 was ze wethouder Veiligheid, Volksgezondheid en Emancipatie. In die periode heeft ze ervoor gezorgd dat La City ontwikkeld werd. Daarnaast opende ze het meldpunt huiselijk geweld, richtte ze een team op voor het bestrijden van eerwraak en vrouwenhandel, zette ze zich in voor de 200 veelal verslaafde en psychisch zieke vrouwen van de Keileweg. Zij leven nu in beschermde huizen en velen zijn niet meer afhankelijk van drugs. Daarnaast is ze betrokken bij het debat binnen de moslimbeweging over de positie van vrouwen en heeft de gezondheid en veiligheid van Rotterdamse vrouwen haar bijzondere aandacht.

Rotterdam durft te investeren in de vrouw en het vrouwelijke Typerend voor Rotterdamse vrouwen is dat ze niet zeuren, zo vindt Marianne van den Anker, initiatiefneemster van La City. Als voormalig wethouder spande ze zich al in voor de emancipatie van vrouwen en nu als raadslid voor Leefbaar Rotterdam zet ze dat onverminderd voort. La City is een signaal naar alle Rotterdamse vrouwen dat ze er bij horen. Dat ze er toe doen. La City laat al die prachtige vrouwen met hun projecten en initiatieven stralen.

Tijdens La City gonst de vrouwelijkheid door de stad. Wat verwacht je er zelf van?
Fun, diepgang en inspiratie. Ik hoop niet dat La City een mutsig speeltje wordt voor en door vrouwen waar kleding, lekker eten en uitjes centraal staan. Het gaat om véél meer! Tegenover het imago van Rotterdam als havenstad, werkstad en mannenstad moet een blijvend beeld komen te staan dat Rotterdam durft te investeren in de vrouw en het vrouwelijke. La City daagt de mannen uit om ook het vrouwelijke in zichzelf te laten zien. La City is een warm welkom aan alle internationale vrouwen die naar het Zonta-congres komen. La City is een ontmoetingsplaats.

Wat is het toppunt van vrouwelijk Rotterdam?
Hmmdaar heb ik niet direct een beeld bij. Ik heb nog wel geprobeerd om in het kader van La City een vrouwelijk gebouw te laten opleveren. Naast al die fallussymbolen kan de stad wel een rondborstig gebouw gebruiken. Mijn droom was een gebouw in de vorm van de Dali-parfumfles. Maar wat in het vat zitWie weet hebben we ooit de hele Kuip vol met alleen maar vrouwelijke artiesten.

Waar komt die drang vandaan om je voor vrouwen in te zetten? Omdat de samenleving nog niet in balans is. De gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen blijft een actueel thema. Als wethouder veiligheid, gezondheid en emancipatie in het vorige college en nu als raadslid span ik me tot het uiterste in om de situatie van Rotterdamse vrouwen te verbeteren. La City is hier een voorbeeld van, het openen van het meldpunt voor huiselijk geweld hoort hier ook bij net zoals de opvang voor vrouwen van de Keileweg.

De steun die ik van mannen heb gekregen, is trouwens opvallend groot. Veel mannen vechten mee voor een betere positie en bescherming van de vrouw.

Tijdens La City is er ook aandacht voor veiligheid voor vrouwen. Wat versta je daaronder?
Lichamelijke en emotionele vrijheid: dat je mag zijn wie je bent, mag liefhebben wie je wil en alleen vrijwillige seks hebt met wie je wil. Fysieke veiligheid: dat je niet bang hoeft te zijn in je eigen huis, op je werk en op straat. Beslissingsvrijheid: dat jij kiest hoe je je leven in wilt richten ook als het om gevoelige kwesties gaat die binnen je familie of sociale achtergrond lastig liggen.

De bevolking van Rotterdam bestaat voor 51 procent uit vrouwen. Hoe is het eigenlijk gesteld met hun positie?
Het is lastig om iets algemeens over alle Rotterdamse vrouwen te zeggen. Zo zijn er nog te weinig Rotterdamse vrouwen in de top van het bedrijfsleven, openbaar bestuur, de creatieve industrie, de wetenschap en de kunst. Vrouwen krijgen hier toch meer kansen omdat ze die zelf creëren en afdwingen. Ook slaan de overheid en het bedrijfsleven de handen ineen om meer vrouwen aan de top te krijgen dus dat is een positieve trend.

Aan de onderkant van de samenleving is er te veel leed bij vrouwen. Veel van hen zijn niet economisch zelfstandig en hebben een onderwijs- en taalachterstand. Dat geldt voor zowel allochtone én autochtone vrouwen. Maar het gaat de goede kant op: Rotterdam heeft een impuls gegeven aan deze groep door de stevige discussies over religie en emancipatie. Veel vrouwen hebben daardoor meer dan ooit de ruimte om zichzelf te ontwikkelen zoals ze zelf willen op het gebied van economische zelfstandigheid, partnerkeuze en seks.

Voor de werkende vrouwen geldt dat veel van hen in deeltijd werken. Soms is het voor vrouwen niet lonend om meer te werken in verband met de belastingconstructie voor de kinderopvang. Het kabinet zou daar meer aandacht voor moeten hebben. Daarnaast is er een groep vrouwen die het wel prettig vindt om in deeltijd te werken. Ik zou deze groep toch willen stimuleren fulltime te werken, omdat dit hun economische positie versterkt. Maar voor alle Rotterdamse vrouwen die werken geldt dat ze heel hard werken. Ze combineren een druk sociaal leven met gezin en werk. Vaak rennen ze zo hard dat ze zichzelf vergeten. Ik hoor teveel dat vrouwen zich schuldig voelen als ze tijd voor zichzelf claimen voor bijvoorbeeld sauna, theater of sport. De Rotterdamse vrouwen moeten meer genieten van wat de stad te bieden heeft!

Welke vrouwen bewonder je zelf?
Naast wereldwijd bekende vrouwen zoals Irshad Manji, die aan de emancipatie van moslimvrouwen werkt en Ayaan Hirsi Ali ben ik ook trots op Rotterdamse vrouwen zoals Marlies Dekkers. Omdat zij Rotterdam als zakenvrouw met haar fantastische lingerie op de kaart heeft gezet. En Leontien van Moorsel, die altijd klaar staat voor de stad, is ook een vrouw naar mijn hart. Ze heeft direct ja gezegd om voor La City een fietstour te organiseren. Verder zijn er veel Rotterdamse vrouwen die niet bij iedereen bekend zijn maar die keihard knokken om hun leven weer op orde te krijgen. Ook die bewonder ik. En La City geeft een impuls aan al die prachtige vrouwen, projecten en initiatieven die er zijn en laat ze stralen!

Klik hier voor de website van La City `08