CWI organiseert Scandinavische banenbeurs Nordic Working

12/06/2008 10:33

Centrum voor Werk en Inkomen

Scandinavische gemeenten in de rij voor ondernemende Nederlanders

Veel gemeenten op het Scandinavische platteland kampen met afname van bedrijvigheid. De vraag naar mensen die zich als zelfstandige willen vestigen is zo hoog dat gemeenten naar het buitenland afreizen om daar mensen te werven. Tijdens de informatie- en banenbeurs Nordic Working 2008, zaterdag 14 juni in het Scandinavisch Dorp te Eelderwolde (Drenthe), zet een tiental Noorse en Zweedse gemeenten zichzelf in de etalage. Ze zijn vooral op zoek naar Nederlanders die een bedrijf willen starten of overnemen. Ook diverse werkgevers uit Noord-Europa vragen gemotiveerde (vak)mensen.

Scandinavië is de laatste jaren populair bij Nederlanders die kiezen voor een nieuwe start in het buitenland. Tijdens Nordic Working wordt geïnteresseerden inzicht gegeven in de voors en tegens van het werken in loondienst of als zelfstandige in een van de noordelijke landen. Op de beurs vertellen ervaringsdeskundigen over hun ervaringen met (tijdelijke) emigratie. EURES-adviseurs uit de Scandinavische landen geven voorlichting over de lokale arbeidsmarktsituatie, solliciteren, zelfstandig ondernemen, cultuurverschillen en de consequenties van emigratie voor de sociale zekerheid. Ook is het mogelijk om een emigratietest te doen. De test geeft een beeld van de eigenschappen die mensen nodig hebben om in een ander land te beginnen.

In totaal bieden ruim veertig standhouders hun diensten, informatie en vacatures aan tijdens het door CWI georganiseerde Nordic Working. De toegang tot de beurs is gratis, voor kinderopvang wordt gezorgd. Nordic Working is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

EURES (European Employment Services) is onderdeel van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en bevordert, conform Europese afspraken, het vrije verkeer van werknemers in de Europese Economische Ruimte. EURES informeert en adviseert Nederlanders die van plan zijn om te gaan wonen en werken in het buitenland. EURES werft ook personeel in het buitenland voor Nederlandse bedrijven. Meer informatie over de Europese dienstverlening van CWI is te vinden op de website www.werk.nl.





http://www.werk.nl