Ingezonden persbericht

China in posters in Kunsthal Rotterdam

Een gedroomde werkelijkheid

14 juni tot en met 21 september Kunsthal Rotterdam

Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht presenteert de Kunsthal Rotterdam een ruime selectie Chinese affiches, afkomstig uit de collecties van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam en van Stefan Landsberger verbonden aan de Universiteit van Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Beide collecties zijn internationaal toonaangevend en op dit gebied de grootste collecties ter wereld.
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) is een van de grootste documentatie- en onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van de arbeidersbeweging in het bijzonder. Het IISG bezit meer dan 3000 archieven, 1.4 miljoen boeken en tijdschriften en een grote collectie beeld- en geluidmateriaal, waaronder één van de grootste affichecollecties van Nederland. De totale collectie beslaat ca. 50 kilometer plank.

'China in posters' geeft een historisch overzicht van zeven decennia Chinese affichekunst waarin zowel de periodes voor, tijdens als na Mao zijn vertegenwoordigd en bevat uiterst zeldzame affiches, die in China zelden of nooit zijn vertoond. De tentoonstelling is er een uit een succesvolle reeks van Aziatische kunst. De digitale versie van de geëxposeerde posters is te zien op http://chineseposters.net/gallery/