Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Perscontact Kraakbeweging
Amsterdam 10 juni 2008

Amsterdamse krakers breken het huisvestingsdebat open.

14 en 15 juni: Guerilla huisvestingsconferentie op nog geheime locatie.

Zaterdag 14 juni zal een traditionele kraakactie in Amsterdam het startsein zijn van een weekendlange conferentie over huisvesting. Op initiatief van een groep Amsterdamse krakers gaan deskundigen -architecten, hoogleraren,
huurdersorganisaties - met elkaar in debat over het verdwijnen van sociale huurwoningen. Krakers willen op deze manier benadrukken dat zij, net als andere actieve bewonersgroepen, in dit debat niet meer aan het woord komen.

Bewoners zijn het kind van de rekening van mooie plannenmakers. Politici verlangen om 'topstad' te worden, maar terwijl de huizenmarkt aan de onderkant vast zit, worden stelselmatig betaalbare huurwoningen omgezet in koop of luxe huur. Corporatiedirecteuren, vastgoedbazen en projectontwikkelaars maken de dienst uit. De politiek heeft er zelf al geen grip op, laat staan de bewoners. De regie moet weer bij de bewoners zelf komen te liggen.

Al jaren proberen bewonersgroepen, huurders, krakers en verstandige enkelingen het debat hierover open te breken. Ze voelen zich zelfs de positie van volwaardige tegenstander in dit debat misgund. Zo wordt krakers tegenwoordig verweten niet idealistisch te zijn. Michael van der Berg, van de organiserende kraakgroep: "Niet de krakers maar politici ­ en in toenemende mate de bevolking ­ zijn gespeend van idealisme, en krijgen een steeds grotere drang om problemen op te lossen met geweld."

Programma (onder voorbehoud)

Zaterdag-middag 14 juni: Het kraken van de conferentieruimte. Zaterdag-avond 14 juni: 18.30 uur Persconferentie.

Tussendoor: cultureel programma en versnaperingen.

Debatten op zondag 15 juni:

12.00 - 13.00 Media en criminalisering van kraakbeweging 15.00 - 16.00 Gentrificatie en sociale woningbouw in internationaal perspectief
17.00 - 18.00 Hoe goed is de huurbescherming
20.00 - einde Plenair debat: waar staan onze steden over 15 jaar?

EINDE PERSBERICHT
--------------------------------------------


Ingezonden persbericht