Partij van de Arbeid

Discussie over gehandicapten en arbeid

13-06-2008 04:36

De PvdA-werkgroep Handicap en Beleid organiseerde tijdens het wandelgangenprogrmma van het congres een discussie over hoe mensen met een handicap beter deel kunnen nemen aan de maatschappij. PvdA-kamerlid Timmer: Er moet gekeken worden naar wat mensen wél kunnen, niet naar wat ze niet kunnen.

Het debat werd voorgezeten door Ank Spijker, voorzitter van de werkgroep legt uit dat het vooral om burgerschap gaat. We hebben een hulpmiddel nodig om te functioneren, maar we zijn net ze goed burgers als iedereen. Spijker is blij met de keuze van het thema van dit congres op Arbeid is gevallen omdat ze vindt dat iedereen die kan werken, ook moet werken.

Anja Timmer reageert op de stelling dat het toegankelijkheid een vanzelfsprekende eis is die men mag stellen. De PvdA doet hier ook veel aan, we zitten er bovenop, zowel lokaal als in de Tweede Kamer. Bovendien moet je bij een baan, zo stelt Timmer, je ook afvragen waar een baan aan moet voldoen. Ondersteuning is soms ook nodig en we moeten ook voor mensen met een beperking kijken naar een volwaardige baan. De sociale werkvoorziening kan nuttig zijn, maar niet voor iedereen.

Ze erkent tenslotte dat de overheid niet alle problemen op kan lossen. We hebben ondernemers nodig die mensen met een beperking aan willen nemen.