Partij van de Arbeid

WBS-rapport uitgereikt aan Frank Heemskerk

13-06-2008 04:51

Monika Sie, directeur van de Wiardi Beckman Stichting reikte tijdens het wandelgangenprogramma van het congres het eerste exemplaar uit van het rapport 'Om de plaats van arbeid' aan staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.

Het rapport 'Om de plaats van arbeid' werd geschreven door medewerkers van de Wiardi Beckman Stichting en behandelt vijf themas rondom arbeid. Het rapport, zo verklaarde Monika Sie, gaat over de economische politiek waarbij de politiek risicos inschat en opvangt zonder dat de verzorgingsstaat zo groot wordt dat het niet meer te bekostigen is. Ook moet het arbeidsmarktbeleid in de richting gaan van mensen zo goed mogelijk voorbereiden op werk. Dit kan door goed onderwijs waarbij geïnvesteerd wordt in mensen. Ten derde gaat het ook om werk in verhouding tot de rest van het leven.

Ook gaat het om de kwaliteit van het werk. Werk moet passen bij mensen en ze moeten er niet op uitgekeken raken. Tenslotte komt ook globalisering aan de orde dat bij veel mensen voor onzekerheid zorgt. De Wiardi Beckman Stichting wil in het rapport antwoord geven op vragen rondom deze themas.

Nadat het rapport werd uitgereikt aan staatssecretaris Heemskerk was er ruimte voor discussie. De aanwezigen blijken zich zorgen te maken om vijftigplussers die worden ontslagen en vervolgens geen werk kunnen krijgen en tenslotte maar als zzper (zelfstandige zonder personeel) beginnen.

Heemskerk: Het botst als men vanuit de overheid zegt dat mensen langer moeten werken, maar dat in de praktijk blijkt dat mensen van vijftig jaar of ouder niet eens in aanmerking komen voor een sollicitatiegesprek.

Na de bijeenkomst blijkt men nog lang niet uitgepraat en er wordt nog druk verder gepraat met Frank Heemskerk.