Nederlanders ruim meer vertrouwen in Oranje!

14/06/2008 13:26

Newcom Research & Consultancy BV

Amsterdam / Enschede, 14 juni 2008

Bijna 9 op de 10 Nederlanders (86 procent) hebben (zeer) veel vertrouwen in het Nederlands elftal tijdens het EK Voetbal 2008. Het vertrouwen in Oranje is daarmee in vergelijking met de eerste poulewedstrijd tegen Italië (72 procent) ruim toegenomen. Dit blijkt uit een peiling van Newcom Research & Consultancy B.V. onder ruim 600 Nederlanders.

Bijna iedereen vond de wedstrijd Nederland tegen Frankrijk aantrekkelijk (97 procent). De mate waarin Nederland gisteren een dominante wedstrijd speelde (49 procent) is ten opzichte van de eerste poulewedstrijd (86 procent) sterk afgenomen. Driekwart van de Nederlanders (73 procent) vond het een degelijke wedstrijd. Ongeveer 7 op de 10 Nederlanders (68 procent) is van mening dat Oranje een swingende wedstrijd speelde. In vergelijking met de eerste poulewedstrijd is de mate waarin Oranje swingend voetbal speelde (79 procent) afgenomen. Een kwart van de Nederlanders is van mening dat het Nederlands elftal een voorzichtige wedstrijd speelde. In vergelijking met de wedstrijd tegen Italië (13 procent) vinden Nederlanders dat Oranje derhalve voorzichtiger speelde.

De tweede poulewedstrijd van Oranje is beoordeeld met een 7.9 (eerste wedstrijdbeoordeling was een 8.3). Waar de bondscoach van Oranje, Marco van Basten, in de eerste wedstrijd werd beoordeeld met een 7.6, krijgt Van Basten naar aanleiding van de wedstrijd tegen Frankrijk een 8.0.

Voor zijn optreden in de wedstrijd kreeg de Duitse scheidsrechter Herbert Fandel een 7.6.

Van de basisspelers kreeg Edwin van der Sar met een 9.3 de hoogste beoordeling. Ook in de eerste wedstrijd kreeg Edwin van der Sar de hoogste beoordeling (9.1). Tevens werd de sluitpost van Oranje uitgeroepen tot de 'man of the match'. Basisspeler Wesley Sneijder volgt met een 8.3 op de tweede plaats en Dirk Kuyt en Khalid Boulahrouz volgen daarna met beiden een 8.2. De scorende invallers Arjen Robben en Robin van Persie werden beoordeeld met respectievelijk een 8.4 en een 8.2. Orlando Engelaar kreeg met een 6.8 de laagste beoordeling.

8 op de 10 Nederlanders (79 procent) heeft op dit moment (zeer) veel vertrouwen in de bondscoach Marco van Basten. Ten opzichte van de eerste poulewedstrijd is het vertrouwen in Marco van Basten met 16 procent toegenomen. 96 procent van de Nederlanders vindt dat Marco van Basten tijdens de wedstrijd de juiste tactische beslissingen heeft genomen. 80 procent vindt het huidige Oranje sterker dan ooit. Dit percentage is met 19 procent toegenomen ten opzichte van de eerste poulewedstrijd (61 procent). Toch vindt 4 op de 10 (41 procent) dat de verwachtingen ten aanzien van de prestaties van Oranje op het EK 2008 te hooggespannen zijn (na de wedstrijd tegen Italië waren 5 op de 10 Nederlanders dit van mening).