Partij van de Arbeid

PvdA en ChristenUnie willen schooltijdbanen

14-06-2008 01:46

De Tweede Kamerfracties van de PvdA en de ChristenUnie pleiten voor schooltijdbanen. Beide fracties willen het mogelijk maken dat ouders tijdens de schooltijd van hun kinderen werken en op sommige dagen thuis kunnen zijn als de kinderen thuis komen.

De combinatie van arbeid en zorg wordt hierdoor makkelijker. Fractievoorzitters Mariëtte Hamer (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie) lancereerden dit plan zaterdag op hun partijcongressen.

Schooltijdbanen moeten mogelijk worden door een wijziging van de Wet aanpassing arbeidsduur. Het gaat hierbij om mensen met kinderen in de leeftijd tussen vier en twaalf jaar. Hierin kan bijvoorbeeld een recht worden opgenomen, om twee dagen in de week om drie uur te stoppen. Hamer: 'De discussie over het aanpassen van de schooltijden loopt al lang. Nederland is daarin erg ouderwets. Vooruitlopend op de aanpassing daarvan zou dit een mooie tussenoplossing zijn. Ook kan het helpen de wachtlijsten in de Buitenschoolse Opvang op te lossen.'

Slob: 'Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer geld in kinderopvang niet zoveel effect heeft, maar wel het laten aansluiten van banen op de arbeidstijden die mensen willen werken. Veel ouders willen best langer werken, wanneer het maar verenigbaar blijft met de zorg die ze zelf aan hun kinderen willen besteden. Toen ik het begrip schooltijdbaan in september bij de Algemene Beschouwingen introduceerde, werd daar in kringen van de vakbeweging positief op gereageerd, en ik ben blij dat de PvdA ons hier nu in steunt.

Door schooltijdbanen mogelijk te maken in meer sectoren dan alleen het onderwijs, worden ook die andere sectoren toegankelijk voor vaders en moeders die af en toe om drie uur bij hun kinderen thuis willen zijn. Parallel aan de schooltijdbanen kunnen ook speciale vacaturebanken worden opgezet voor de schooltijdbanen.