VVD


14-6-2008

VVD: niet olieprijs, maar gat in hand kabinet is het probleem

Het CPB voorspelt dat de Nederlanders volgend jaar opnieuw het zuur voor de kiezen krijgen.

Het kabinet wil ons doen geloven dat dit komt door de verslechterende wereldeconomie en de stijgende olieprijzen. Volgens VVD-leider Mark Rutte is de werkelijke reden voor dit `zuur' de onbedwingbare spilzucht van dit kabinet. Door deze uitgavenexplosie is het kabinet gedwongen de belastingen en accijnzen te verhogen.

De VVD wil niet aan de zijlijn blijven klagen, maar het kabinet helpen de uitgaven te beperken. Daarmee kunnen de BTW-verhoging, de vliegtaks en de verhoging van de dieselaccijns van tafel. In het radioprogramma TROS Kamerbreed heeft Rutte vijf concrete voorstellen gedaan om de overheidsuitgaven te beperken.
(1) de gratis schoolboeken en de maatschappelijke stages kunnen worden

afgeschaft
(2) het extra geld voor de Vogelaarwijken is overbodig (3) het budget voor ontwikkelingssamenwerking kan omlaag (4) de levensloopregeling kan worden afgeschaft en (5) de onnodig hoge reïntegratiebudgetten kunnen omlaag.

Rutte: "Hét probleem van dit kabinet is dat het teveel geld uitgeeft. CDA, PvdA en ChristenUnie kiezen de verkeerde volgorde: eerst miljarden euro's extra uitgeven en dan pas nadenken hoeveel geld er eigenlijk binnenkomt. Het moet juist andersom: eerst kijken hoeveel ruimte er eigenlijk is en dan pas bedenken waar het beschikbare geld het hardst nodig is. Politiek is keuzes maken in schaarste."

Rutte toonde zich bezorgd over de economische ontwikkeling van ons land. De economische groei zakt volgens het CPB in: van 2,25% dit jaar tot 1,25% volgend jaar. Nu al wreekt zich dat het kabinet zich rijk heeft gerekend door uit te gaan van een gemiddelde groei van 2%. "De VVD pleit al sinds het aantreden van het kabinet voor een terugkeer naar het verstandige begrotingsbeleid van Gerrit Zalm: jezelf niet rijk rekenen met overspannen groeiverwachtingen, maar voorzichtig begroten", aldus Rutte.

"Wij hebben vooral grote zorgen over de oplopende inflatie, die volgend jaar maar liefst 3,5% zal bedragen. Dat zet de koopkracht van hardwerkende Nederlanders zwaar onder druk. In 2008 moet iedereen de broekriem al aanhalen vanwege nieuwe en hogere belastingen, hogere zorgpremies en stijgende voedsel- en olieprijzen. Voor 2009 was meer lucht beloofd, maar die vogel in de lucht blijkt nu al een dode mus - en we zijn nog niet eens halverwege het jaar 2008."

Rutte vervolgt: "Het slechtste wat het kabinet nu kan doen, is de belastingen nog verder verhogen. Een BTW-verhoging van 19 naar 20 procent, een hogere dieselaccijns en een nieuwe vliegtaks jagen de inflatie nog verder op en tasten de koopkracht nog verder aan. Bovendien zet je zo een loon-prijs-spiraal in gang, doordat vakbonden hogere looneisen zullen stellen. Dat is slecht voor onze concurrentiekracht en dus voor onze economie. We weten uit het begin van deze eeuw hoeveel offers het kost om die schade te herstellen."