Partij van de Arbeid

Europa bij de burger brengen

14-06-2008 01:14

Hoe breng je de grondbeginselen van de sociaal-democratie duidelijk naar voren in het verkiezingsprogramma van de PvdA? Dit is de centrale vraag die de programmacommissie stelde aan aanwezigen tijdens het wandelgangenprogramma van het congres over het Europees verkiezingsprogramma.

In een rustige hoek van het Chassé-theater zit een groep Europa-geïnteresseerden bij elkaar om te praten over het Europees verkiezingsprogramma over het Sociaal Europa.

De commissieleden van het Europees verkiezingsprogramma zijn hard aan het werk om een concept-programma te schrijven. Zij willen weten wat PvdA-leden graag in het verkiezingsprogramma willen zien. Alle commissieleden staan tijdens het congres open voor gesprek en ook voorzitter Jan Pronk is de hele dag te vinden in de wandelgangen. Tot de mogelijkheden voor PvdA-leden om mee te praten over het Europees verkiezingsprogramma behoort tevens het Europa-netwerk. Het concept-verkiezingsprogramma zal in september af zijn. De verschillende PvdA-afdelingen kunnen hierover in discussie gaan en amendementen inleveren. Pas na deze Ronde door Nederland zal het definitieve verkiezingsprogramma worden geschreven.

De discussie gaat al snel over hoe Europese regelgeving in de Nederlandse wet terechtkomt. Eén van de aanwezigen van de afdeling België zegt dat als Nederland vooruitgang wil, dat samenwerking in Europa dan noodzakelijk is. Sommige deelnemers ervaren dit anders: ´Mensen hebben het gevoel dat ze door Europa worden gemangeld.´Dit wordt erkend door het lid uit Brussel, maar de Europese regelgeving wordt door Nederland zelf ingevuld en dat laat soms te wensen over.

Europa is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show zo blijkt uit de discussie. Er is verschil tussen de beeldvorming over Europa en wat er daadwerkelijk gebeurt. Mensen hebben het gevoel dat ze niets te zeggen hebben. Of zoals één van de deelnemers zegt: De Europese lidstaten zijn allemaal lidstaten, maar zo wordt het door burgers niet altijd ervaren.

Als u geïnteresseerd bent in Europa kunt u meepraten over de toekomst van Europa. Via mijnpvda.nl kunt u zich aanmelden voor het Europa-netwerk, waar u op de hoogte wordt gehouden over de laatste ontwikkelingen en waar u kunt lezen waar en wanneer u deel kunt nemen aan bijeenkomsten.