Ingezonden persbericht


KRAKERS BEZETTEN DRIE PANDEN EN NODIGEN TEGENSTANDERS, MEDESTANDERS EN TWIJFELAARS UIT VOOR GROOT DEBAT OVER DE STAD

AMSTERDAM, 14 juni 2008. Diverse Amsterdamse kraakgroepen en sympathisanten kraakten vandaag om 17.00 drie panden aan de Derde Oosterparkstraat in Amsterdam. Tijdens de persconferentie spraken niet alleen krakers maar ook huurders, experts en vrijwilligersorganisaties. Zij uitten hun zorgen over de uitverkoop van de sociale woningen en de marginalisatie van bewoners bij de stedelijke vernieuwing. Op zondag organiseren zijn een aantal debatten met bewonersorganisaties, vooraanstaande geleerden, kraakgroepen en politici.

De actievoerders willen het gesprek op gang brengen dat tot nu toe niet gevoerd wordt; het gesprek over duizenden gedwongen verhuizingen, steeds hogere woonkosten, jarenlange wachtlijsten en de privatisering van corporaties. Vandaar dat zij tegenstanders, medestanders en twijfelaars uitnodigen om in debat te gaan over deze onderwerpen. Ook politici en bestuurders worden van harte uitgenodigd, met name de verantwoordelijk wethouder, Tjeerd Herrema, en de verantwoordelijk minister, Ella Vogelaar. Vooral Amsterdammers worden opgeroepen om in debat te gaan over hun stad. Waarnemend fractievoorzitter van de PvdA, Michiel Mulder, heeft al toegezegd zijn visie te geven tijdens een van de debatten.

In de gekraakte etages zullen experts lezingen geven en in debat gaan over de rol van bewoners in de stadsvernieuwing. Sprekers zijn onder meer prof. ing. Andre Thomsen (TU Delft), prof. dr. Neil Brenner (New York University), ir Hein de Haan (TU Delft), drs. Justus Uitermark (Universiteit van Amsterdam), Rik van Amersfoort (Jansen & Janssen), Jacqueline Tellinga (auteur van onder meer 'De grote verbouwing') en veel krakers en huurders.

De bewonersorganisaties SASH en Slim Blijven, multiculturele vereniging Assadaaka, de Huurdersvereniging Amsterdam, Kraakgroep Transvaal, Kraakgroep Oosterparkbuurt, het Speculatie Onderzoekscollectief (SPOK), DIDF en vele anderen zullen deelnemen aan de bijeenkomst en praten en werken aan een andere stadsvernieuwing. Alle bewoners van Amsterdam en daarbuiten zijn van harte welkom. Het programma staat op www.squat.net/breekhetdebatopen

******

Contactinformatie: actiegroep 'Breek het debat open' is bereikbaar onder 06 - 18 38 39 81 en breekhetdebatopen@squat.net

******


---- --