Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (14-06)

TILBURG, 14 juni 2008

Politie houdt toezicht in Tilburgse binnenstad

TILBURG: De Tilburgse politie zette extra mensen in om het horecatoezicht van vrijdagavond 13 juni en de daaropvolgende nacht in goede banen te leiden. Dat gebeurde vanwege de EK-voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk.

Volgens de dienstdoende agenten was het een drukke nacht waarbij veel bezoekers van het Tilburgse uitgaansleven stevig onder invloed van alcohol waren. De politie verrichtte dertien arrestaties.

De meeste aanhoudingen vonden plaats bij een vechtpartij rond 01.30 uur tussen twee groepen op de Heuvel. De groepen hadden onenigheid met elkaar voor de deur van een horecagelegenheid. Surveillerende agenten probeerden de boel te sussen en noteerden de namen van de grootste amokmakers. Eén van hen (21-jarige Tilburger) probeerde er tussenuit te gaan en werd gearresteerd. Zijn vrienden keerden zich tegen de politie, waarna zes aanhoudingen volgden. De arrestanten zitten vast voor o.a. mishandeling en belediging van politieagenten, het belemmeren van politiewerk, vernieling, het gooien van vuurwerk naar agenten en verstoring van de openbare orde. Het gaat om 5 mannen uit Tilburg (18, 21, 25, 25 en 28 jaar) en een man uit Goirle (21 jaar). Ze zijn in verzekering gesteld en tonen de verhoren berouw over de gebeurtenissen. Bij de ordeverstoring zette de politie diensthonden in en was de politie genoodzaakt om de wapenstok te hanteren om lastige omstanders op afstand te houden

De andere arrestaties hadden betrekking op: openstaande boetes, belediging, niet voldoen aan bevel/vordering en vernieling. Verder schreef de politie bekeuringen uit voor wildplassen (6x), wildpoepen (1x), foutparkeren (1x) en het niet dragen van een helm op een bromfiets (3x)

Om 03.10 uur pakte de politie een 17-jarige jongen uit Tilburg op. Hij wordt verdacht van zware mishandeling omdat hij een bierglas naar 19-jarige stadsgenoot gooide. Het slachtoffer liep daarbij een bloedende snijwond aan zijn voorhoofd op.Het geweld vond plaats op zaterdag 14 juni om 02.45 uur op het Piusplein.

Politie neemt rijbewijs af van dronken automobilist

TILBURG: Een 42-jarige Tilburger moest zijn rijbewijs bij de politie achterlaten. Hij zat zaterdag 14 juni om 02.30 uur dronken achter het stuur. Hij reed in zijn auto over de Kerkenbosplaats toen de politie hem controleerde. Na zijn arrestatie onderging hij een ademanalyse. De uitslag van 680 ug/l was goed voor een proces-verbaal, invordering van het rijbewijs en een rijverbod van acht uur.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.
Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Zo iemand is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

Fietsendief op heterdaad betrapt

TILBURG: Surveillerende agenten zagen een man zeulen met een fiets in de Pastoriestraat. Hij droeg bij het achterwiel omhoog. Dit gebeurde zaterdag 14 juni 2008 omstreeks 01.00 uur. Controle wees uit dat de fiets nog op slot stond. De man liet de agenten weten dat hij zijn sleuteltje verloren had en nu met de fiets onderweg was naar zijn moeder voor de reservesleutel. De agenten noteerden de gegevens van de man en de tweewieler.

Even later werden dezelfde agenten aangesproken door de gedupeerde van een fietsdiefstal.
De herenfiets was gestolen vanuit de Goirkestraat in Tilburg. Aan de omschrijving herkenden de agenten de fiets van even tevoren. De verdachte was toen snel achterhaald. Hij werd aangehouden. De rechtmatige eigenaar kreeg zijn fiets terug, die overigens ook de passende sleutel in zijn bezit had. Tegen de 22-jarige verdachte (uit Tilburg) is proces-verbaal opgemaakt.

Agenten vinden wapens en inbrekerstuig in auto

TILBURG: Bij controle van een personenauto vond de politie een alarmpistool, een hakbijl, een slotentrekker en een bivakmuts aan. Dit was reden voor de arrestatie van de bestuurder van de auto, een 18-jarige Tilburger. De man kreeg proces-verbaal voor het bezit de wapens en het inbrekersgereedschap. De spullen zijn door de politie in beslag genomen. De controle vond plaats op vrijdagavond 13 juni om 21.30 uur op de Van Hogendorpstraat.

Auteur: Jeroen Steenmeijer