Uitvinder spelcomputer komt naar Nederland


UTRECHT, 20080522 -- Ralph Baer, de 86-jarige uitvinder van de spelcomputer komt binnenkort naar Nederland. De Duitse Amerikaan houdt een lezing tijdens het NLGD Festival of Games, een internationaal congres voor de gamesbranche in Utrecht. Het festival wordt van 14 t/m 22 juni gehouden.

In 1966 bouwde Baer een aantal prototypes van wat uiteindelijk de eerste echte spelcomputer zou worden. Deze verscheen in 1972 onder de naam Magnavox Odyssey op de markt, ruim 23 jaar vóór de eerste PlayStation.
Baer ontving voor zijn werk talloze onderscheidingen, waaronder een in 2006 uit handen van de Amerikaanse president George W. Bush.
Waar Baer precies over gaat spreken wil de organisatie nog niet zeggen, maar "de man is een levende legende, om die te horen spreken in het echt - dat is bijzonder", zegt Ivo Fokke, directeur van de NLGD.

Naast de `levende legende' heeft de organisatie een indrukwekkende lijst internationale topmensen uit de gamesindustrie vastgelegd. Uniek is echter ook de ruime hoeveelheid Nederlandse sprekers. Directeur Fokke: "In Nederland groeit de gamesbranche zo nodig nog harder dan in het buitenland. Dat vertaalt zich in een groot aantal interessante sprekers, mensen die daadwerkelijk grote titels op hun naam hebben staan."

Zo maakt Lennart Sas zijn opwachting, de grote man achter de internationale bestseller Overlord. Ook Erik t' Sas [juiste spelling: t' ], ontwikkelaar van het grootste online-spel ooit in Nederland gebouwd, houdt een toespraak.

Tenslotte is ook Japan vertegenwoordigd, het land met de grootste gamesindustrie. Shinichiro Kasama, de baas van het gamesbedrijf Taito, komt uitleggen wat zij in petto hebben voor de verjaardag van die andere legende: Space Invaders.

Over de Stichting NLGD:

De Stichting NLGD is een Europees interdisciplinair platform, de Europese hub voor synergie, visie en inspiratie binnen de game-industrie. De hoofddoelstelling van de Stichting NLGD is het stimuleren en internationaal positioneren van de Nederlandse game-industrie. Om dit te bewerkstelligen, biedt de Stichting NLGD ruimte aan alle disciplines binnen de game-industrie die direct en indirect met serious en entertainment games werken.

Hieronder vallen publishers en developers, maar ook onderzoeksinstellingen, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Een andere doelstelling van de Stichting NLGD is dan ook het bij elkaar brengen van verschillende perspectieven op games. De Stichting NLGD trekt met haar activiteiten bezoekers uit de hele wereld. De Stichting NLGD wil toonaangevend zijn door visie uit te dragen, synergie te creëren en te inspireren.

Over het Festival of Games:

Het Festival of Games is een van de grootste professionele game festivals in Europa. Het biedt een podium voor de snelgroeiende Europese game markt. Het Festival of Games bestaat uit een visionair congres, workshops, een zakelijke expo met een career fair en een serious connection. Het evenement is een platform en een ontmoetingsplaats voor de Europese games community. Het festival maakt gebruik van Europa's creatieve kracht en geeft inzicht in de unieke Europese benaderingswijze. Kopstukken uit het bedrijfsleven en de industrie, alsmede academische leiders, delen en combineren hun meningen en visies. ]

Het festival richt zich ook op het grotere publiek met evenementen zoals een urban game in de stad Utrecht, de sterk opkomende game development hub van Europa. Samen met de deelnemers en toeschouwers zullen we de game cultuur beleven als nooit tevoren.
Meer informatie op www.nlgd.nl