International e Tentoonstelling te Zaragoza (Spanje) op 14 juni 2008 Mime-Version: 1.0

Message-Id:

Time : 16:21:29
Date : 13 June 2008
Sender Name: Regie der Gebouwen

REGIE DER GEBOUWEN ­ Opening Internationale Tentoonstelling te Zaragoza (Spanje) op 14 juni 2008

Op 14 juni 2008 opent de Internationale tentoonstelling "Water en duurzame ontwikkeling" haar deuren in het Spaanse Zaragoza.

De federale Regie der Gebouwen was actief betrokken bij de realisatie van het Belgische paviljoen. Zij trad op als technisch en administratief adviseur van het Commissariaat van de Belgische regering. Begin 2007 stelde zij het bestek op en zetelde in de beoordelingscommissie die "L'Escaut Architecture scénographiques expositions ­ Studiebureau Weinand ­ LAB" uit Brussel aanstelde voor de studie, realisatie en uitvoering van het Belgische tentoonstellingsproject.

Daarnaast maakte de Regie der Gebouwen de studie op voor het dienstencentrum (shop, restaurant, take-away, VIP-zone, ...), goed voor zo'n 900 m² op een totaliteit van 1400 m² bebouwde oppervlakte. Zij maakte het bestek op voor het dienstencentrum en onderzocht de verschillende offertes. De Spaanse firma Conavinsa uit Zaragoza voerde de werken uit tussen maart en juni 2008. De Regie der Gebouwen stond in voor de coördinatie en controle van de werken.

De site van de expo is 25 ha groot. Het Belgische paviljoen heeft een grondoppervlakte van ongeveer 968 m². De Regie der Gebouwen creëerde ook een bijkomende mezzanine van zo'n 400 m² .

In het Belgische paviljoen krijgt de bezoeker een impressie van het landschap in ons land. Men wordt er geconfronteerd met een hellend vlak van veenmos over de ganse lengte van het paviljoen. Daarboven hangt een wolkendek dat voortdurend verandert en via een sprinklersysteem de neerslagcyclus van een gans jaar op 12 minuten reconstrueert. Het veenmos absorbeert het vocht en voedt het eronder gelegen waterreservoir. Net zoals in de natuur. Immense foto's van het Belgische landschap begrenzen beide zeiden van het hellend vlak. Daarnaast zijn er eveneens verschillende culturele activiteiten gepland.

Het paviljoen voldoet aan de principes van de duurzame ontwikkeling: het is sociaal rechtvaardig, economisch efficiënt en ecologisch verantwoord:

- Het is voor iedereen toegankelijk, ook voor andersvaliden. Er zijn geen uitsteken of niveauverschillen wat het bezoek van ouderen en kinderen vergemakkelijkt. De verlichting en de matte kleuren van de vloeren en muren, contrasteren dermate dat ze de bezoekers automatisch naar de verschillende zones leiden.

- Dankzij de gebruikte technische uitrustingen en systemen wordt op het vlak van water en elektriciteit energie bespaard. Het luchtbehandelingsysteem heeft geen koelmachine nodig, verbruikt evenmin ijswater en verbruikt minder energie dan een klassiek luchtbehandelingsysteem. De verlichting gebeurt via een krachtig hoge rendementsverlichting zodat het aantal lichtinstallaties beperkt blijft. De voorrang gaat uit naar fluorescerende lichtbronnen.
- Er werden recycleerbare materialen gebruikt, PVC was uit den boze. De materialen en producten werden gekozen in overleg met het Agentschap voor Natuurlijke Hulpbronnen van de Expo 2008. Het transport van materiaal werd beperkt en het hergebruik ervan wordt gepromoot. Daar het om tijdelijke paviljoenen gaat, dienen ook de omstandigheden voor de afbraak van het complex optimaal te zijn. Een milieuvriendelijk beheerplan voor het afval werd hiervoor uitgewerkt.

De site van de internationale tentoonstelling te Zaragoza is open van 14 juni tot 14 september 2008, de paviljoenen zijn open van 10 tot 22 uur.