Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

28 februari 2008

11e editie Amsterdam Roots Festival van 14 t/m 21 juni 2008

Thema 2008: World in Europe

11e editie Amsterdam Roots Festival

Het Amsterdam Roots Festival is sinds tien jaar één van de toonaangevende internationale muziekfestivals. Het festival presenteert voor een groot en breed publiek grensverleggende ontwikkelingen binnen de wereldmuziek. De mix van etnische achtergronden, muziekstijlen en de kontakten tussen verschillende bevolkingsgroepen is essentieel voor het festival geworden. Van zaterdag 14 juni t/m zaterdag 21 juni 2008 brengt de 11e editie zo'n 60 concerten in Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en Paradiso en een groots opgezet gratis openluchtfestival in het Oosterpark: Roots Open Air. Daarnaast is er een randprogramma (films en foto-expositie) en een Off-Roots programma. In 2007 trok het Amsterdam Roots Festival 65.000 bezoekers, waarvan zo'n 58.000 voor Roots Open Air.

Thema 2008: World in Europe
Dit jaar besteedt het festival speciale aandacht aan het thema World in Europe. Steeds vaker vinden muzikale invloeden uit andere culturen onderdak in Europa. De bestaande diversiteit binnen de Europese wereldmuziekstijlen krijgt hiermee een nieuwe impuls waar het festival graag verslag van doet.

Eerste namen programma

Eerste namen programma:

Baaba Maal (Senegal)

Balkan Flamenco - Compañia Maria Serrano (Spanje) met als gast Kálmán Balogh (Hongarije)

Ana Moura (Portugal)

Guayacan Orquesta (Colombia)

Minyeshu (Ethiopië,NL)

Luzazul (Portugal,NL)

Roots Open Air: Canteca de Macao (Spanje), Watcha Clan (Frankrijk), Freshlyground (Zuid-Afrika) en Terrakota (Portugal)

Balkan Flamenco - Compañia Maria Serrano (Spanje) met als gast Kálmán Balogh (Hongarije) - zaterdag 14 juni Paradiso Spaanse flamenco ster en choreografe ontmoet Hongaarse cimbaal-virtuoos in een gezamenlijke productie van 14 dansers en muzikanten uit Sevilla en Boedapest.

Roots Open Air - zondag 15 juni Oosterpark
Het gratis toegankelijke openlucht gedeelte van het festival, vindt traditiegetrouw plaats op de eerste zondag van de festivalweek. Het Oosterpark is ingericht met zeven verschillende podia met een internationaal programma. Met optredens van vele jonge en talentvolle bands: o.a. Canteca de Macao (Spanje, Chili, Venezuela), Watcha Clan (Marseille, Frankrijk), Freshlyground (Zuid-Afrika, meest populaire popband uit Kaapstad) en Terrakota (Portugal)

Ana Moura (Portugal) - woensdag 18 juni Concertgebouw Ana Moura is een van de grote jonge fadozangeressen uit Portugal.

Guayacan Orquesta (Colombia) - vrijdag 20 juni Melkweg Latino Night met o.a. top salsa orkest Guayacan Orquesta uit Colombia en Luzazul met leden uit Portugal en Nederland.

Baaba Maal (Senegal) - zaterdag 21 juni Melkweg
De laatste festivalvond zit vol Afrikaanse muziek. Baaba Maal is een grote Afrikaanse ster die net als Youssou N'Dour in de hele wereld is doorgebroken. Uit Ethiopië komt een 'wereldster in wording': zangeres, danseres, choreografe, modeontwerpster en actrice Minyeshu.

Aan het programma worden nog vele namen toegevoegd, voor het laatste nieuws, video's, muziekfragmenten en algemene informatie: www.amsterdamroots.nl / www.myspace.com/amsterdamroots of http://amsterdamroots.hyves.nl

Noot voor de redactie /