Dag van de Hoogbegaafdheid 2008


De dag waar hoogbegaafdheid centraal staat in heel Nederland

WIJCHEN, 20080518 -- Elke 2e zaterdag van juni is het de Dag van de Hoogbegaafdheid.

Op deze dag staat hoogbegaafdheid in heel Nederland centraal. Zo'n 330.000 inwoners zijn hoogbegaafd (2% van de populatie). Dit komt neer op het inwoneraantal van Almere en Nijmegen samen. Mensen die talent hebben maar dit in veel gevallen niet kunnen inzetten doordat een voldoende gelijkwaardige match met hun omgeving ontbreekt. Naar razendsnelle denkers (en voelers) wordt nog veelvuldig vreemd gekeken. Dit kan jammer genoeg verstrekkende gevolgen hebben doordat bijvoorbeeld kinderen afhankelijk zijn van het onderwijs dat hen geboden wordt ook al past hen dit niet en mensen die `afwijkend gedrag' vertonen te vaak een verkeerde diagnose krijgen. Door aandacht voor hoogbegaafdheid willen we bereiken dat hoogbegaafden zichzelf kunnen zijn.
Want, in een omgeving waar hoogbegaafdheid helemaal geïntegreerd is, bestaat een vrijheid van omgaan met elkaar waarin mensen onderling (hoogbegaafd of niet) elkaar weten te plaatsen en waarderen. Talent is er geen bedreiging en de specifieke behoeften die hoogbegaafden hebben zijn vanzelfsprekend. Met behulp van de Dag van de Hoogbegaafdheid, kunnen we bereiken dat Nederland zo'n omgeving is.

In Wijchen wordt voor het zesde jaar een manifestatie georganiseerd waar veel deskundigheid bijeen komt. De bezoekers kunnen stands bezoeken, workshops volgen, spelletjes doen, e.d.. En niet op de laatste plaats is er de gelegenheid tot het ontmoeten van mensen die met dezelfde vragen rondlopen. De Dag staat dit jaar in het teken van drie thema's:
- Emancipatie en hoogbegaafdheid
- Spreek je denken uit
- Snelheid hebben is snelheid leven.

Vanaf dit jaar wordt er in toenemende mate nadruk gelegd op het nationale karakter van de dag. Na vijf jaar voornamelijk accent op de manifestatie, is het tijd om bijvoorbeeld organisaties uit het veld uit te nodigen de deuren te openen. Er kunnen in het land debatten plaatsvinden over ontwikkeling op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs. Ook zijn de media uitgenodigd om voor deze dag in het bijzonder aandacht te schenken aan het onderwerp hoogbegaafdheid. Dus heb je niet de mogelijkheid om bij de manifestatie aanwezig te zijn? Stimuleer elkaar dan in heel het land om op deze dag het onderwerp hoogbegaafdheid voor meer mensen toegankelijk te maken.

De locatie van de manifestatie is ook dit jaar:
Zaal Verploegen
Party- en Congrescentrum
Woeziksestraat 100
6604 CM Wijchen

Tot ziens op 14 juni 2008
Voor meer info: www.hoogbegaafdheid.nl/dag2008/dag2008.html of
06-22441936 (Johan Frentz vz.)





Werkgroep Dag van de Hoogbegaafdheid