Ingezonden persbericht

EMBARGO TOT 14 juni 2008, 16.00 uur

Persbericht plus uitnodiging Hart en Vaat Centrum Maastricht UMC+

Hartpatiënten ontvangen eerste exemplaar uit handen van Leontien van Moorsel

'Cardiostick': altijd actuele medische informatie bij je

MAASTRICHT, 7 mei 2008 - Als hartpatiënt altijd je eigen meest actuele medische gegevens zelf op zak? Het klinkt als toekomstmuziek, maar het kan vandaag al.
Namelijk met de Medstick Cardio ('Cardiostick'), een creditcard met USB-stick functionaliteit, die medisch personeel in binnen- en buitenland onmiddellijk kan aflezen.
De 'Cardiostick' is speciaal voor hartpatiënten ontwikkeld door twee artsen van het Hart en Vaat Centrum van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ samen met het bedrijf Cinsol bv te Nijmegen.
Leontien van Moorsel reikt woensdag 14 mei samen met bestuursvoorzitter van het MUMC+, Guy Peeters, de eerste exemplaren van deze zogeheten 'Cardiostick' uit aan onlangs geopereerde patiënten van het Hart en Vaat Centrum.

"Het mes, of de stick in dit geval, snijdt aan twee kanten", leggen de initiatiefnemers, de Maastrichtse artsen Nathalie van Breugel en Cecile Soemers uit. "Naast persoons- en verzekeringsgegevens heeft de patiënt met de 'Cardiostick' ook zijn patiëntendossier altijd bij zich. Dat is met name relevant voor hartpatiënten. Omdat de dokter dan waar ook ter wereld meteen op basis van de meest actuele patiëntengegevens actie kan ondernemen, levert dat ook een beduidende besparing in de kosten op."

Gratis
Van Breugel en Soemers: "Met de 'Cardiostick' is een hartpatiënt niet meer afhankelijk van een specifieke hulpverlener of ziekenhuis, maar kan hij of zij zich vrij verplaatsen en overal 'zorg op maat' ontvangen".
De eerste 250 patiënten die in het Maastricht UMC+ de komende periode een hartoperatie ondergaan, krijgen bij ontslag uit het ziekenhuis, gratis een 'Cardiostick' met daarop hun cardiovasculaire dossier mee naar huis.

Nooddossier
Elk behandelende arts of apotheker van een patiënt kan op eenvoudige wijze informatie op de stick aanvullen en invoeren via een password.
Het belangrijkste onderdeel van de 'Cardiostick' vormt het cardiovasculaire nooddossier, dat automatisch als eerste verschijnt bij het inpluggen van de 'Cardiostick' op een computer met een USB-poort, waar ook ter wereld. Bovendien zijn de gegevens beschikbaar in vier te selecteren talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans).
Behalve de noodpagina bevat de 'Cardiostick' ook algemene gezondheidspagina's die toegankelijk zijn via een password ( bijvoorbeeld informatie van huisarts, apotheek en tandarts en over allergieën, diëten, vaccinaties en dergelijke ).

Nederland telt momenteel ruim 16 miljoen inwoners, waaronder bijna 900.000 cardiovasculaire patiënten. Door de toenemende vergrijzing van de bevolking zal dit aantal in 2020 tot rond de 1,3 miljoen hart- en vaatpatiënten zijn opgelopen.

Zie ook:
www.azm.nl en voor bestellingen www.cinsol.nl of via telefoonnummer 024-6634805.

---