Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Alle clubjes bekend voor
3e Nederlands Kampioenschap Buitenspelen

Het landelijke sport- en spelevenement staat dit jaar in het teken van bijzondere wereldspellen

Rotterdam, dinsdag 3 juni 2008 - Het Olympisch Stadion in Amsterdam is op zaterdag 14 juni een dag lang één grote buitenspeelplaats, waarbij 65 clubjes strijden om de titel 'Nederlands Kampioen Buitenspelen 2008'. Kinderen tussen de vijf en twaalf jaar uit het hele land konden zich kwalificeren door een supertoffe 'yell' op te sturen via www.buitenspeelbond.nl. Inmiddels zijn alle deelnemende buitenspeelclubjes bekend. Het kampioenschap staat dit olympisch jaar in het teken van 'samen wereldspellen spelen'. Zo strijden de clubjes tegen elkaar tijdens het Afrikaans zandhappen en oud-Hollandse spellen. Het kampioenschap wordt bijgewoond door NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra en diverse topsporters, waaronder olympisch judoka Dennis van der Geest.

Alleen de beste yells
De 65 deelnemende clubjes zijn op basis van hun yells geselecteerd door de Raad van Vies, de officiële adviesraad van de OMO Buitenspeelbond. Zo werd de yell 'Super Toffies zet hem op, vies worden is top!' van het clubje Toffies uit Baarn geselecteerd. Dit gold ook voor 'De jongens van AJC doen ook mee en winnen dit jaar de trofee' van het clubje AJC 96 uit Coevorden. Iedere provincie wordt vertegenwoordigd door meerdere clubjes.

Wereldse spellen met een twist
Tijdens het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen 2008 worden spellen gespeeld uit de hele wereld, aansluitend bij het thema 'samen wereldspellen spelen'. Zo is er het Braziliaans voetbal met een twist, waarbij kinderen in duo's aan elkaar vastzitten en met twee ballen spelen.
Naast het clubje dat tijdens het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen 2008 de meeste punten behaalt, wint het clubje dat het best samenspeelt ook een prijs. Verder krijgt net als vorig jaar het clubje dat zich tijdens het kampioenschap het meest vies heeft weten te maken een mooie beloning. Vuil is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Buiten kunnen kinderen veel en het meest vrij bewegen en actief spelen. Daarom wil de Buitenspeelbond buiten spelen op een bijzondere wijze stimuleren.

Het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen is een officieel Nederlands kampioenschap, dat georganiseerd wordt door de OMO Buitenspeelbond, een initiatief van sportkoepelorganisatie NOC*NSF en wasmiddelenfabrikant OMO. De bond kent inmiddels meer dan 300.000 leden.

Grenzeloos buiten spelen
Net als voorgaande jaren heeft de OMO Buitenspeelbond ook dit jaar onderzoek gedaan naar buitenspeelgedrag. In de meest recente studie is gekeken naar allochtone en autochtone kinderen passend bij het thema 'samen wereldspellen spelen'. Hieruit bleek dat 26% van de autochtone kinderen nooit met allochtone kinderen speelt, andersom is dit 12%1. Uit het onderzoek blijkt verder dat gemiddeld een derde van alle kinderen alleen met kinderen van hetzelfde geslacht speelt. Allochtone kinderen spelen significant minder vaak met hun broertje of zusje (8%) dan autochtone kinderen (14%).
Voor meer informatie over alle deelnemende buitenspeelclubjes klikt u hier. Het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen vindt zaterdag 14 juni 2008 plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam (10.15 uur - 15.00 uur). Wilt u hiervan (deels) verslag doen, meld u zich dan hier aan. Voor meer informatie over de Buitenspeelbond klikt u hier. Voor het volledige onderzoeksrapport klikt u hier.

_____________
1Kwantitatief online onderzoek naar het buitenspeelgedrag van allochtone en autochtone kinderen, dat is uitgevoerd onder 696 ouders en 522 kinderen (7-12 jaar) in maart/april 2008.

EINDE PERSBERICHT

Unilever en NOC*NSF, Partners in Sport
Unilever staat voor het toevoegen van vitaliteit aan het leven. Met haar bekende consumentenmerken helpt Unilever mensen zich goed te voelen, er goed uit te zien en meer uit het leven te halen. Dat wordt met name bereikt door goede voeding en goede verzorging. In het kader van deze missie zijn Unilever en NOC*NSF een samenwerking aangegaan. De oprichting van de OMO Buitenspeelbond is een van de initiatieven binnen de samenwerking van Unilever als Partner in Sport van NOC*NSF.

Jantje Beton
De OMO Buitenspeelbond werkt naast NOC*NSF samen met Jantje Beton. De intentie van beide partijen is, vanuit de verschillende activiteiten van de bond, kinderen te stimuleren buiten te spelen. Juist ook kinderen die kwetsbaar zijn, doordat ze opgroeien in achterstandswijken of in probleemgezinnen. Jantje Beton selecteerde voor het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen 2008 twaalf clubjes van kinderen, die opmerkelijke prestaties hebben geleverd en verbonden zijn aan Jantje Beton.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht