Ingezonden persbericht


SCHOUW W E S T E R S C H O U W E N

Persbericht

---

Van 14 t/m 22 juni 2008 weer de Kunstschouw Westerschouwen 2008:

een kunst, cultuur en natuur route waar langs jaarlijks een honderdtal wisselende kunstenaars, op circa 40 karakteristiek Zeeuwse binnen- en buitenplaatsen, een grote verscheidenheid aan kunstwerken tonen. Dit alles is vrij toegankelijk. De Kunstschouw trekt zo'n 15000 bezoekers per jaar, variërend van beginnend kunstliefhebber tot enthousiaste kunstkenner.

Van het presenteren van de kunst gaan wij een feestelijke - en spannende - happening maken tijdens de opening van de Kunstschouw op 13 juni vanaf 19.00 uur. De officiële opening vindt plaats met festiviteiten rond 'WINDkracht 10' in de haven van Burghsluis voorafgegaan door een act 'Kunstoog met traan' van Jos de Jonge.


1. 'Windkracht 10' - '10 vrouwen trotseren de elementen':
Om ons 15 jarig jubileum in 2008 feestelijk te vieren, hebben wij ons een plaatsje veroverd op de pier aan de haven van Burghsluis, omringd door het wijde water van de Oosterschelde: wát een prachtig decor om 10 acht meter hoge masten te plaatsen waaraan wij textielkunst ophijsen! Waterschap Zeeuwse Eilanden dacht creatief met ons mee en brengt op verantwoorde wijze mastgaten aan in de pier. Aftekenend tegen het weidse uitzicht van lucht en het water zal deze monumentale kunst vier maanden lang als speelbal aan de wind blootgesteld worden. Zowel de aantrekkingskracht als de afhankelijkheid van het water worden door de kunstenaressen in beeld gevangen, maar de 'blootstelling' aan de grillen van de Zeeuwse elementen zal zijn materiële uitwerking na verloop van tijd niet missen: duidelijk zal de vergankelijkheid zich gaan tonen. Een meerwaarde van 'Windkracht 10' ligt dan ook in de aandacht die zij vraagt voor de Zeeuwse betrokkenheid bij de elementen, met hun schoonheid maar ook met hun problematiek! De gehele manifestatie loopt door tot 1 oktober. (www.elsvanbaarle.com)

Wij zijn waterschap Zeeuwse Eilanden dankbaar voor hun inspirerende inzet in deze confrontatie met de elementen die wij hen beroepshalve met een gerust hart kunnen toevertrouwen. Zonder deze bewonderenswaardig creatieve daadkracht zou dit project zou niet tot stand zijn gekomen. Dit project kwam mede tot stand door een subsidis van de Provincie Zeeland(C-culture) en bijdragen van de Stichting Renesse en het VSBFonds.

Maar de Kunstschouw biedt nog meer:

2. Frouke Wiarda bouwde een fantastisch metershoog muziekinstrument van houten baleinachtige vormen, gecombineerd met metaal, natuurkeien en textiel. Met haar hele lichaam beweegt en bespeelt zij in dansvorm dit instrument. Zij brengt in dit monumentale kunstproject, Enigment, de verschillende disciplines muziek, dans en beeld bijeen. Dit unieke instrument was haar afstudeerproject van vorig jaar aan de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans (Interfaculteit Beeld en Geluid/Art Science) te Den Haag. Met inzet van haar hele lichaam tovert zij de klanken tevoorschijn, die zij - na een zorgvuldige studie naar resonanties uit verschillend gevormde elementaire materialen als hout en staal - bewerkt met computer programmatuur. Zij brengt dit alles tot uitvoering in een schemerige ruimte, waar door sterke bouwlampen belicht, op de muren ook nog eens een fantastisch schimmenspel ontstaat. Twee maal per dag, gedurende 9 dagen, geeft zij live performances. 'Ik ben beeld en geluidskunstenaar en vertel verhalen middels geluidsinstallaties en performances; ik vouw, klap en bespeel het hout, van vierkant tot uitgestreken plank. Elke beweging gaat samen met een klank, elke verandering genereert een volgende klank. De klank transformeert met het beeld'. (www.froukewiarda.nl)

Verder:

3. Worden in het koetshuis uw dromen verbeeld in het Droombureau:
Het Droombureau is een performance en internet project van beeldend kunstenaar Karen Opstelten in samenwerking met het publiek. Basisgedachte is dat de noodzaak voor beeldende kunst in een ieder aanwezig is en van groot belang kan zijn. Maar door onzekerheid over de rol die de beeldende kunst in de vorige eeuw is gaan spelen, is het grote publiek afgehaakt. Met het Droombureau daagt Karen Opstelten haar publiek uit hun dromen openbaar te maken, net als beeldend kunstenaars feitelijk doen. Naar aanleiding van deze dromen maakt zij tekeningen, als souvenirs van deze dromen. Zij plaatst ze op haar website www.droombureau.com waar mensen deze kunnen bekijken. Ook kunnen de droomtekeningen - voor een zeer laagdrempelig bedrag - aangeschaft worden. (www.karenopstelten.nl)

En:

4. Mieke de Waal met de Vliegende Hollanders, een installatie in de oer-Hollandse historische Pannenkoekenmolen in Haamstede, die nog volop in bedrijf is. Tijdens de Kunstschouw wordt er nog hout gezaagd en graan gemalen. Máár, in de schemerige ronde benedenruimte 'wonen twee Delftsblauwe jurken', een reusachtig grote 'Hollands Welvaren' en een kleine 'Hansje Brinker', als moeder en dochter. Zij zweven vrij in de ruimte, beschilderd met weids polderland, hoge wolkenluchten, met gelukbrengende klavertjes-vier en een hart zoals in deuren van oude badhokjes en poepdozen; dorps, met iets in schoolschrift, met klompjes en Oud-Hollandse bakvormpjes. Door enorme afmetingen naar een andere dimensie gegroeid, beschouwt 'moeder' met een knipoog het soms wel erg grote zelfbewustzijn in ons kikkerlandje. De twee bewonen een rond stukje grond in een onmetelijk wereld met langs de muur denkbeeldige 'Vensters op die wereld', die een blik terug in de tijd bieden met: 'Het toespreken van de Oostduitsers' en 'De laatste Nederlanders in de Oost'. (www.miekedewaal.com)

Dit jaar nog een

5. 'Publiekskunstwerk': 'Geschepte Kunst: Inside-Outside'. Jaap van Oest zwaait hierbij de creatieve scepter maar werkt samen met 'klein' publiek van basisschool 'Onder de Wieken'. Zij gaan van tevoren 'papier scheppen' uit allerlei grondstoffen zoals hout, textiel en plantenvezels. Dit geschepte papier vormt het materiaal waaruit kunst kan ontstaan. Behalve kinderen, kunnen tijdens de Kunstschouwweek alle geïnteresseerde bezoekers deelnemen aan deze creatieve workshop die bij de Boswachterij in Westerschouwen in de vrije natuur zijn vorm gaat krijgen. Ook dan wordt er nog papier geschept. Daarna kunt u met de kunstenaars werken aan het creëren van de kunstwerken die worden bevestigd aan linnen Tipi's aan de rand van het bos, door een verschillende aankleding ieder met een eigen uitstraling.

Of:

6. Het kunstenaarscollectief ITCH 'op uitnodiging' bij de Kunstschouw, maakt een tentoonstelling om te 'prikkelen'.
De naam Itch zegt het al: het duidt op schuren en prikkelen, positief en negatief, van de leden onderling maar zeker ook in hun werk naar de buitenwereld toe én naar de Kunstschouw zélf. Daniëlle Luinge, Kobe De Peuter, Iet Langeveld, Koen Pattyn en Jan Willem Maris benaderen als zielsverwanten - maar op zeer verschillende wijzen - enkele uitersten van de actuele schilderkunst: van een onbehaaglijke intimiteit in gevoelige toetsen tot afstandelijke verkilling in strakke lijnen. De zo aanwezige diversiteit, gekoppeld aan de intensiteit waarmee ze hun werk benaderen, stuwt hen tot het uiterste op, om zo gezamenlijk tot een kritische uitwisseling te komen die erg serieus en luchthartig tegelijk is. (www.daanluinge.nl) (www.luinge.exto.nl)

Meer informatie en fotomateriaal over de diverse projecten kunnen wij u op verzoek toesturen. Zie ook ons full color magazine dat begin mei uitkomt en onze website www.kunstschouw.nl

Zie voor alle nieuwe 'creativiteiten' ons 'Kunstschouw Magazine', vanaf de tweede week van mei verkrijgbaar bij VVV, boekhandel en kunstlokaties. Maar kijkt u ook eens op onze website www.kunstschouw.nl.
---