Gemeente Vlaardingen


Historisch spektakel in Vlaardingen op 14 en 15 juni 2008

09 juni 2008

In het Oranjepark in Vlaardingen kunt u in het weekend van 14 en 15 juni terug in de tijd. Tijdens Terug naar Flardinga beleeft u zelf het elfde-eeuwse Vlaardingen met onder andere de eerste grote veldslag uit de Hollandse geschiedenis. Dankzij 250 enthousiaste middeleeuwers wordt dit een onvergetelijk evenement.

Het kampement is open vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur met allerlei activiteiten voor jong en oud. De grote blikvanger van het evenement is natuurlijk de opvoering van de beroemde Slag bij Vlaardingen uit 1018, die de geboorte van Holland inluidde. Nog nooit eerder kwamen in Nederland zoveel mensen samen voor het naspelen van een veldslag. Deze heroïsche Vlaardingse strijd wordt op beide dagen om 14.00 uur geleverd.

Wapendemonstratie
Voor het winnen van een veldslag zoals Graaf Dirk III met de Vlaardingers in 1018 deed tegen de Duitse Keizer is een goede beheersing van wapens noodzakelijk. Dat valt niet mee. Gelukkig zijn de strijders bereid de bezoekers het een en ander uit te leggen tijdens een wapendemonstratie. Kinderen kunnen meedoen aan een echte wapendril en boogschieten.

Vikingschip
Voor de vredelievender bezoeker is er een moderondleiding en is het mogelijk het kampement en de historische markt te bezoeken op dit gratis toegankelijke evenement. Daarnaast is er ook een Longship. Dit is een authentiek nagemaakt Vikingschip uit die tijd. De aanwezigen krijgen er een interactieve demonstratie over scheepsbouw, navigatie, visvangst, handel en oorlogsvoering. Kinderen kunnen zelf ervaren wat het werk van een vroegmiddeleeuwse zeeman inhoudt.

Programma
Meer informatie over het programma, het evenement en de geschiedenis van Vlaardingen in de elfde eeuw, vindt u op
www.terugnaarflardinga.nl .