Nederlandse Islamitische Omroep
Programma aankondiging

www.nioweb.nl

Televisie
NioScoop zondag 15 juni, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2

Activistes in Turkije

De positie van de vrouw binnen de islam is een vaak besproken onderwerp. Aanstaande zondag in Nioscoop een reportage over drie islamitische activistes in Turkije. Ieder op hun eigen manier strijden zij op basis van hun geloof voor een betere wereld. Ze doen vrijwilligerswerk bij vrouwenorganisaties, hulpinstanties en andere maatschappelijke organisaties. Drie vrouwen die een ander beeld geven over de islamitische vrouw.

Herhaling op zaterdag 21 juni, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Radio
De Horizon Zaterdag 14 juni 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Concurrentie voor al-Azhar

Afgelopen week verkondigde het Turkse ministerie van Religieuze Zaken 'Diyanet', dat Turkije een grote islamitische universiteit wil stichten. Deze universiteit moet de 'lichte' variant worden van het Egyptische al-Azhar instituut, tot nu toe een van de meest vooraanstaande islamitische instellingen ter wereld. Turkije probeert zijn brugfunctie op deze manier uit te breiden: een moderne manier van interpretatie van de islamitische leer, waarin zowel Arabische als ook Europese moslims zich uiteindelijk kunnen vinden. De grote vraag blijft waarom dit land met haar nadrukkelijk seculiere identiteit, zich nu ook als een religieuze pioneer op de kaart wil zetten. In De Horizon een gesprek hierover met de directeur van het Turkije-instituut Lily Sprangers.

Islam even gevoelig als Jodendom?

Toen de Iraanse Haleh Gorashi net naar Nederland kwam, was zij kritich ten aanzien van het islamitisch geloof. Inmiddels is zij bijzonder hoogleraar Management van Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en staat zij afwijzend tegenover het islamdebat zoals dit gevoerd wordt in Nederland. Ze redeneert dat de islam, mede door globale ontwikkelingen, een bijzonder gevoelig, politiek onderwerp is geworden. Deze godsdienst moet dan ook niet vergeleken worden met het christendom, maar met het Jodendom. De reden: ook het Jodendom ligt nog steeds politiek gevoelig en bepaalde taboes ten aanzien van de geschiedenis ervan worden door iedereen gerespecteerd. Dit moet volgens Gorashi eveneens voor de islam gaan gelden.
Een indringend gesprek tussen Peter Breedveld en Haleh Gorashi.

Adam en Eva

Het scheppingsverhaal is in de drie monotheistische godsdiensten vrijwel gelijk. Allen hebben Adam en Eva als begin van de menselijke schepping. Toch zijn er ook subtiele verschillen tussen bijvoorbeeld de rol van Adam en Eva in Bijbel en Koran. Een gesprek over het begin van de mensheid met islamkenner Mohammed Cheppih.

Herhalingen
Herhaling van NioScoop op zaterdag 7 juni 2008, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Nederlandse chirurgen opereren gratis in Marokko

Op initiatief van stichting KaramMed is een groep Nederlandse chirurgen naar Marokko gegaan om daar tientallen patiënten gratis te opereren. Een jaar geleden was de eerste reis naar Marokko succesvol. Dit jaar ging een grotere groep chirurgen voor twee weken naar diverse klinieken in Marokko om zoveel mogelijk kansarme patiënten te helpen. Nioscoop ging net als vorig jaar mee met de groep chirurgen. Ook bezocht Nioscoop een van de patiënten die vorig jaar door de chirurgen van KaramMed is geholpen. Hoe gaat het nu een jaar later met hem?

Tevens is de NIO te zien op het themakanaal Geloven van de NCRV