Politie Noord-Holland-Noord



Alcoholcontrole óók na succesvol verlopen voetbalwedstrijd

Alkmaar, 14-06-2008 o In de nacht na de EK-voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk (4-1) controleerde de politie op de Nieuwe Schermerweg automobilisten op drankgebruik. Ook bij feestelijkheden is het niet toegestaan om met alcohol op achter het stuur te kruipen en de politie controleert daarop regelmatig met als doel het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen.

Er werden die zaterdagnacht tot 03.30 uur in totaal 385 blaasproeven afgenomen. Maar liefst 14 gecontroleerde automobilisten hadden te diep in het glaasje gekeken. Dat is dubbel zoveel als op een 'normale' vrijdagnacht (dan rijdt 1 tot 2% van de automobilisten onder invloed).

De hoogste score was voor een 59-jarige man uit Alkmaar. Hij blies aan het bureau 570 ug/l (tot 220 toegestaan) en moest meteen zijn rijbewijs inleveren.

Een 32-jarige man uit Noord-Beemster weigerde alle medewerking en moest ook zijn rijbewijs afstaan. Een 39-jarige Pool blies 305 ug/l. Omdat hij hier geen vaste woon- of verblijfplaats heeft kreeg hij meteen een boete van 250 euro. Die bekeuring kon hij niet betalen en daarom moest hij een nachtje in de cel doorbrengen. De volgende middag bracht zijn baas het geld.

Onder de overtreders was één beginnend bestuurder, een 22-jarige automobilist uit Amsterdam. Hij blies tweemaal de voor hem toegestane hoeveelheid van 90 ug/l: 180 ug/l. Ook hij kreeg een proces-verbaal.