Gemeente Moerdijk


10-06-2008: 'Zorg voor jeugd' gaat 16 juni van start

Met ingang van 16 juni gaat in de gemeente Moerdijk het signalerings- systeem Zorg voor Jeugd van start. Met dit systeem worden problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar vroegtijdig gesignaleerd en geregistreerd.

In de jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Dat vergt een optimale samenwerking, coördinatie, uitwisseling van informatie en afstemming. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms weten instellingen van elkaar niet dat ze betrokken zijn bij een jeugdige, waardoor ze langs elkaar heen werken. Het signaleringssysteem moet ervoor zorgen dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt. Zodat een jeugdige die hulp nodig heeft, niet tussen wal en schip valt.

Geen inhoudelijke informatie

Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd zorgt ervoor dat: mogelijke risicos bij kinderen met problemen vroegtijdig worden gesignaleerd; alle instellingen weten wie betrokken is bij een jeugdige; informatie tussen hulpverleners direct en snel wordt uitgewisseld en het meteen duidelijk is wie de eerste verantwoordelijke is om de zorg te coördineren. In het systeem wordt geen inhoudelijke informatie over een jeugdige vastgelegd. Het is duidelijk geen elektronisch dossier.

Betrokken organisaties

Alle organisaties die hulp verlenen aan jeugdigen of professioneel betrokken zijn bij jeugdigen doen in principe mee aan Zorg voor Jeugd. In de gemeente Moerdijk zijn dat onder meer: Bureau Jeugdzorg, de GGD, consultatiebureau en het maatschappelijk werk. Maar ook kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen.

Landelijke verwijsindex

Het signaleringssysteem wordt op 16 juni aanstaande in vrijwel heel Noord-Brabant ingevoerd. In de gemeente Helmond en de regio Peelland is Zorg voor Jeugd al eerder gestart en de regio Midden-Brabant zal spoedig volgen. Het systeem wordt later aangesloten op de landelijke Verwijsindex Risicojongeren (VIR), zodat signalen ook over de grenzen van de provincie heen kunnen worden uitgewisseld.

Kijk ook eens op zorg voor jeugd.