Gemeente Nijmegen

AFAC neemt afhandeling verwijderde fietsen over

12/06/2008

Fietsen die uit het centrum van Nijmegen worden verwijderd, worden vanaf 16 juni opgeslagen, geregistreerd en afgehandeld door AFAC. Mensen die hun fiets naast het rek stallen en die bij terugkomst missen, kunnen vanaf maandag het nummer van de Algemene Fiets Afhandelcentrale (AFAC) bellen: 024 - 6 499 599.

Begin mei startte de gemeente Nijmegen de campagne 'Doe 's gek, zet 'm in 'n rek'. Doel van deze campagne is om mensen te stimuleren hun fiets in een fietsrek of een van de gratis stallingen te zetten als ze de binnenstad bezoeken. Dit moet ertoe leiden dat de overlast van foutgeparkeerde fietsen vermindert. Fietsen die buiten het rek geparkeerd staan, hinderen voetgangers, verstoren het straatbeeld en lopen een groter risico te worden gestolen.

Fietsen die buiten de rekken staan mogen door Bureau Toezicht worden verwijderd. De eigenaar van een verwijderde fiets kan deze vervolgens tegen betaling van 15 euro (vanaf 1 september 25 euro) ophalen bij een loods aan de Beurtvaartweg.

Vanaf 16 juni neemt de AFAC de opslag van de fietsen over. Dit gebeurt in een depot aan de St. Teunismolenweg 17-19 (Goffert). Deze locatie ligt centraler en is (met het openbaar vervoer) beter bereikbaar dan de Beurtvaartweg. De openingstijden van het nieuwe depot: Dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur
Vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur
Zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur

In verband met de verhuizing van de fietsen van hun huidige opslagplaats naar de St. Teunismolenweg, is het depot aan de Beurtvaartweg op vrijdag 13 en zaterdag 14 juni gesloten.

De komende tijd worden meer maatregelen genomen om de afhandeling van verwijderde fietsen klantvriendelijker te maken. Zo is het de bedoeling dat de AFAC een opslag opent aan Plein 1944, fietsen graveert en registreert in een landelijke database, en (tegen betaling) repareert en thuis aflevert.