Gemeente Reimerswaal


Dorpsraad Kruiningen opgericht

Geplaatst op: 16-06-2008
door: ()

Jawel, Kruiningen heeft een dorpsraad. Dat heeft een redelijke voorbereidingstijd gekost.
In 2006 kwamen vertegenwoordigers van het midden- en kleinbedrijf in Kruiningen bijeen op initiatief van een aantal ondernemers en de Kamer van Koophandel. De vraag was of er behoefte was aan een organisatie in Kruiningen voor deze bedrijfstakken.
Die behoefte was er wel. Een probleem was echter voldoende vrijwilligers te vinden om de club in de lucht te houden.

Gelijktijdig werd er door anderen nagedacht over de oprichting van een dorpsraad. De gedachte daar achter was dat Kruiningen voor een behoorlijke ontwikkeling komt te staan; denk maar aan de ontwikkeling van het Kruse Veer en eventueel Schorerbrug. Het zal van belang zijn de aansluiting van die nieuwe wijk op een verantwoorde wijze te doen plaats vinden op het bestaande dorp. Voor Schorerbrug (het watergerelateerde bedrijfsterrein ten zuiden van de Vlakebrug, o.a. bedoeld om de betreffende bedrijven uit Goes op te vangen) geldt dat deze activiteit op een (landschappelijke) verantwoorde wijze wordt gesitueerd en dat overlast voor de kern wordt voorkomen. Daarnaast zal er een duidelijk voordeel voor Reimerswaalse bedrijven en de werkgelegenheid in Reimerswaal moeten zijn.

Ook de behoefte aan een herinrichting van de dorpskern komt op. Kortom: een groep inwoners maakte zich zorgen over het aanzien en het wel en wee van het dorp.

Het ligt dan voor de hand beide initiatieven te combineren. Het gevolg was dan ook een bijeenkomst waar alle verenigingen en instellingen, alsmede het midden- en kleinbedrijf in Kruiningen, voor waren uitgenodigd. Deze bijeenkomst werd goed bezocht. Het bleek dat de behoefte aan een eigen Kruinings geluid breed wordt gevoeld. Er werd een club mensen georganiseerd die de oprichting van een dorpsraad voorbereidde.

Eind 2007 kwam het gezelschap opnieuw bij elkaar en lag er een voorstel om een Dorpsraad Kruiningen op te richten. Met algemene stemmen werd daar toen toe besloten.
De samenstelling van de Dorpsraad is als volgt: Adrie Dek, penningmeester, Adriaan Jacobsen, contactpersoon Middenstand, Gertrude van der Jagt, secretaris, GeertJan Sarneel, lid , Ton Verbree, voorzitter en Dirk Verhoef, lid.
Tijdens die laatste bijeenkomst werd er tevens een gedachte gepresenteerd tot herinrichting van de kern Kruiningen. Hoewel het een globale schets was, vond die over het algemeen een goed onthaal. Besloten werd die aan de gemeenteraad voor te leggen tijdens een bijeenkomst waarbij tevens de Dorpsraad wordt voorgesteld. Ook is aandacht gevraagd voor de lege plek aan de Voorhoute. Inmiddels is over de invulling daarvan al overleg geweest met R & B Wonen.

Hoe nu verder?
Op 18 juni 2008 om 20.00 uur zijn opnieuw alle verenigingen e.d. van Kruiningen uitgenodigd. Het spreekt voor zich dat natuurlijk alle inwoners van Kruiningen van harte welkom zijn. De bijeenkomst vindt plaats in de Korenbeurs.
Tijdens die bijeenkomst zal opnieuw de samenstelling van de Dorpsraad aan de orde komen.
Daarnaast wordt er ingegaan op de herinrichting van de dorpskern en de financiering daarvan.
Ook wordt verslag gedaan van het kennismakingsgesprek met het college van Burgemeester en Wethouders.
De ontwikkeling van het watergerelateerde bedrijfsterrein Schorerbrug zal ook ter sprake worden gebracht en wat de rol van de dorpsraad daarin is. (Overigens beschikt de dorpsraad digitaal over de diverse onderliggende stukken. Een ieder die hiervoor belangstelling heeft kan deze opvragen bij één van de leden.)

Op 26 juni 2008 om 20.00 uur vindt het kennismakingsgesprek met de gemeenteraad plaats, waarbij tevens het herinrichtingsplan van het dorp Kruiningen aan de orde komt. Ook daarbij wordt een ieder uitgenodigd.

Tot slot
De dorpsraad heeft niet het voornemen zich als een actiegroep op te stellen, noch de intentie op de stoel van het gemeentebestuur te gaan zitten.
Wel willen we de belangen van Kruiningen in brede zin op een positieve wijze behartigen.
Daarbij is de inbreng en de steun van de inwoners van Kruiningen onontbeerlijk. De dorpsraad hoopt die volop te ontvangen.