Leefbaar Rotterdam


maandag, juni 16, 2008

Woekerwinst Evides moet terug naar Rotterdammers

Leefbaar Rotterdam is al jaren van mening dat water- en energiebedrijven woekerwinsten maken en zo de gemeentekas spekken. In het geval van waterbedrijf Evides gaat het om ruim 300 miljoen euro winst afgelopen vier jaar. Aangezien het hier om een monopolist gaat, kan de burger geen andere leverancier kiezen. In Den Haag klinkt nu de roep om maatregelen.

Er wordt door Evides structureel teveel winst gemaakt en zeer veel dividend uitgekeerd; in 2007 ruim 138 miljoen euro. Leefbaar Rotterdam heeft deze verkapte belasting en immoreel hoge tarieven al vele malen in commissie- en raadsvergaderingen aan de kaak gesteld. De kern van het betoog is dat Evides een monopolist is, alsook een 100% overheidsbedrijf. Rotterdam hoort, vanuit haar positie van grootaandeelhouder van Evides, niet mee te werken aan een Evides dat winst maakt over de ruggen van Rotterdamse belastingbetalers. Helaas hebben College en Gemeenteraad ons standpunt tot nu toe niet gesteund.

Recentelijk heeft de Tweede Kamer zich over de Drinkwaterwet gebogen en uitgesproken dat er door Evides buitensporig hoge winsten worden gemaakt, die feitelijk neerkomen op een verkapte belastingheffing. Omdat de aandeelhouders van Evides blijkbaar niet in staat of bereid zijn de prijzen laag te houden, wordt het wetsvoorstel gewijzigd. Door deze wijziging wordt Evides gedwongen een kostendekkend tarief te hanteren. De wijziging is voorgesteld door regeringspartijen CDA en PvdA en is breed gesteund door de andere partijen; heel de Tweede Kamer spreekt schande van de hoge winsten. Leefbaar Rotterdam wil dat het collge de besluitvorming in den Haag niet afwacht, maar direct maatregelen neemt en de woekerwinst teruggeeft aan de Rotterdammers.

Victor Reijkersz stelde hierover schriftelijke vragen. Klik hier voor de vragen.